Konfitura z czerownej cebuli i pesto


Przepisy  •  30.06.2017

Jak urozmaicić zwykłą kanapkę? Dzisiaj mamy dla Was przepis na kanapkę doskonałą przygotowany przez Adriana Feliksa - uczestnika drugiej edycji programu Top Chef - Słodka bułka z pesto, z konfiturą z cebuli oraz z szynką z listkiem. Po prostu palce lizać :D

PESTO
Składniki:

  • 25g liści bazylii (jedna doniczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 25g (2 łyżki) orzeszków pinii lub orzechów nerkowca (zrumienionych na suchej patelni)
  • 10g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj, tak aby powstały małe drobinki składników. Na koniec dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

 

KONFITURA Z CEBULI
Składniki;

  • 300g czerownej cebuli
  • 300g cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki lub w piórka. Włóż do garnka razem z cukerem i octem winnym. Całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Gotuj przez 30 minut na niedużym ogniu. Gestą konfiturę przełóż do słoiczków, na wierzch połóż po kawałku gałązki rozmarynu i zamknij pokrywką.

Skoro już mamy najważniejsze składniki, czas na bułkę :D

Składniki:

  • Słodka bułka
  • pesto
  • konfitura z czerownej cebuli
  • 2 plastry szynki z listkiem
  • ogórek kiszony

Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj pesto. Następnie nałóż konfiturę z cebuli, plastry szynki z listkiem, plastry ogórka kisoznegoi zamknij kanapkę.

Smacznego :)