Blanszowanie


Dla Ciebie  •  07.07.2016

Blanszowanie – to krótkotrwałe poddanie warzyw działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują piękny kolor, smak i witaminy, będąc jednocześnie oczyszczonymi z bakterii i bardziej miękkimi. Jak więc blanszować?

  1. Zagotuj wodę w garnku wrzuć do niej wybrane warzywo np. fasolkę szparagową na 1-2 minuty.
  2. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z zimna wodą (najlepiej z dodatkiem lodu). Warzywa należy schłodzić jak najszybciej aby się nie „dogotowały”.
  3. Warzywa mocz maksymalnie 2-3 minuty (nie dłużej) aby nie straciły smaku. Warzywa przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby obeschły.

Jak blanszować inne warzywa?

Kalafior podziel go na różyczki, przełóż je na duże sitko. Zanurz w gorącej wodzie na 1-3 minuty. Następnie wyciągnij sito z wody i przełóż je do miski z zimną wodą (najlepiej z dodatkiem lodu) na minutę. Jeśli nie masz dużego sitka możesz różyczki kalafiora włożyć bezpośrednio do wrzątku i użyć łyżki cedzakowej do ich wyciagnięcia, pamiętaj jednak aby działać szybko ;)

Brokuł – postępujemy tak samo jak z kalafiorem, przy czym czas blanszowania wynosi tutaj 1-2 minuty.

Szpinak blanszujemy na sitku około jednej minuty i schładzamy w lodowatej wodzie.

Bób blanszujemy podobnie jak fasolkę szparagową 1-2 minuty.

Brukselki i cukinie blanszujemy 2 minuty.