Faszerowana cukinia


Przepisy  •  24.04.2017

Cukinia to warzywo coraz częściej doceniane przez Polaków. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna a przy tym wszystkim zawiera również sporo witamin i minerałów. Jest pożądanym składnikiem w diecie przeciwnowotworowej oraz odkwaszającej. To cudowne warzywo można przygotować na wiele sposobów, my przygotowaliśmy dla Was pyszną „zapiekankę” z cukinii oraz naszej bezczelnie smacznej kiełbasy myśliwskiej. Te dwa składniki doskonale do siebie pasują.

Składniki:

  • Cukinia
  • 1 kawałek kiełbasy myśliwskiej
  • ½ papryki czerwonej
  • Ser żółty –starty
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Cukinie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż łyżeczką miąższ, pozostawiając brzegi o grubości około 0,5 cm. Wydrążone połówki posyp pieprzem oraz ułóż na nich posiekany czosnek. Kiełbasę myśliwską pokrój w niedużą kostkę i nałóż do każdej z połówek cukinii, następnie to samo zrób z czerwoną papryką. Całość posyp startym na małych oczkach żółtym serem. Nadziane cukinie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Zobacz wideo: