Faszerowane pieczarki


Przepisy  •  08.05.2017

Pieczarki doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu dań. Urozmaicają wiele potraw, które lądują na naszych stołach. Często jednak bywają uważane za bezwartościowe warzywo. Nic bardziej mylnego. Pieczarka zawiera sporo witaminy D, a dieta wzbogacona o pieczarki może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Stąd nasza propozycja na pieczarki w roli głównej, czyli faszerowane pieczarki z kiełbasą myśliwską. Smacznie i zdrowo.

Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 kawałek kiełbasy myśliwskiej
  • Ser żółty – starty
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Pieczarki obierz i usuń z nich nóżki. Środek pieczarek posyp lekko pieprzem. Nóżki pieczarek oczyść i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz ją i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w drobną kostkę i również przełóż do miski. Kiełbasę myśliwską pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski. Dodaj pół garści startego sera żółtego. Posiekaj drobno kilka listków natki. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Do każdej pieczarki nałóż farsz (ilość farszu będzie zależała od wielkości pieczarek). Pieczarki z farszem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj około 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.