Glutaminian sodu


Dla Ciebie  •  08.11.2016

Według opublikowanego w czasopiśmie medycznym „The American Journal of Clinical Nutrition” badania, spożywanie dużych ilości glutaminianu sodu zwiększa aż o 30% (w porównaniu z minimalnym spożyciem tej substancji) ryzyko otyłości i nadwagi. Autorzy badania sugerują, że glutaminian sodu może mieć wpływ na wzrost masy ciała nie tylko przez zwiększenie smakowitości pokarmów i zwiększeniem poboru kalorii, ale prawdopodobnie zaburza również mechanizm działania hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości – leptyny. Dzięki glutaminianowi sodu jedzenie jest nienaturalnie smaczne, co zaburza nasze poczucie głodu. Takiego jedzenia zjadamy więcej niż potrzebujemy.

Gltuaminan sodu obwinia się również o tak zwany syndrom chińskiej restauracji. Najczęstszymi objawami są m.in. niepokój, zawaroty głowy, kołatanie serca.