Imbir


Dla Ciebie  •  20.09.2016

Imbir pochodzi z Azji południowo-wschodniej (Indie, Chiny). Imbir znany jest jako zioło w medycynie chińskiej oraz jako przyprawa stosowana w kuchni. Najczęściej spotykany i używany jest w postaci świeżej – korzeń oraz suszony, w wersji sproszkowanej.

Świeży imbir jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Używany jest jako przyprawa do wielu dań, jak również jako składnik sałatek.

Suszony imbir jest stosowany głównie jako dodatek do ciast i ciastek. Zaostrza smak budyniów, dżemów i niektórych napojów takich jak herbata, piwo i wino.

Imbir prócz swych walorów smakowych posiada także liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim Imbir ma działanie przeciwzapalne, pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Olejek zawarty kłączu imbiru pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie. Imbir stosowany może być również w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i innych problemów z oddychaniem, ponieważ rozluźnia i pomaga pozbyć się śluzu z płuc. Dzięki swym właściwościom rozgrzewającym może również pomóc w gorączce.