Jaki makaron wybrać? Cz.2


Dla Ciebie  •  06.09.2016

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej rodzajów makaronów. Często przez tak duży wybór sięgamy po sprawdzone i najbardziej klasyczne propozycje. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Poniżej przedstawiamy kolejne rodzaje makaronów wraz z ich zastosowaniem do codziennych potraw:

Rigatoni – Ma tubalną formę i prążki na zewnętrznej stronie rurki. Rigatoni porównywane jest do makaronu penne, jednak w odróżnieniu od penne, rigatoni nie jest skośnie ścięty na końcach. Makaron rigatoni można serwować na wiele sposobów, głównie podawany jest z mięsnym, czerwonym sosem. Świetnie nadaje się również do zapiekania.

Cannelloni – znany również pod nazwą manicotti. Cennelloni to tuby makaronu o średnicy około 2,50 cm i długości 7,5 – 10 cm. Idealnie nadaje się do zapiekania w piekarniku. Wnętrza cannelloni napełnia się farszem (np. mieszanką mielonego mięsa, sera, szpinaku itp., lub farszem wegetariańskim – np. szparagami), wierzch dania pokrywany jest sosem pomidorowym lub kremowym i posypywany serem.

Linguine – klasyczny włoski makaron z regionu Kampanii. Linguini z włoskiego tłumaczy się jako „języczki”. Języczki są szerokie, cienki i płaskie, czasem dorównują grubością spaghetti. Linguini używane jest do dań lekkich oraz z dodatkiem owoców morza. Zaś sos boloński i inne sosy z czerwonym mięsem łączy się z makaronem spaghetti.

Fettuccine – to grube wstążki, pasują do całej gamy sosów. Fettuccine komponowane są głównie z lekkimi i średnimi sosami (pomidorowymi lub kremowymi, w zależności od upodobań.). Sosy zawierające kawałki składników nie są najlepszą opcją do tego makaronu, chyba że kawałki osadzone będą na dnie talerza.

Gnocchi – to makaron przypominający formą kluski czy kopytka, wytwarzany jest jednak z ciasta makaronowego. Gnocchi można podawać z sosami i serem, można również serwować je saute polane odrobiną masła i doprawione czosnkiem. Gnocchi można wykorzystać również do różnych zapiekanek np. z kurczakiem i szpinakiem.