Kanapka z klopsikami


Przepisy  •  04.01.2017

Nasz pomysł na pożywną i smaczną kanapkę? Kanapka z klopsikami w sosie marinara :)

Składniki:

  • mięso garmażeryjne z cielęciną Duda
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • Podłuzne bułki np. bagietki do podania
  • ser zółty

Sos marinarna:

  • 230 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku - drobno posiekany
  • 1/2 cebuli - drobno posiekanej
  • mała garść posiekanej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Mięso garmażeryjne z cielęciną Duda wymieszaj w misce z czosnkie, pietruszką i jajkiem. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Zwilż dłonie i przygotowanej masy uformuj małe kuleczki (pamiętaj, ze klopsiki mają zmieścić się w bułce ;) ). Klopsiki ułóż na blaszce wyłoznej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Teraz nadszedł czas na sos. W niedużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek oraz cebulę. Całośc przesmaż, az lekko się przyrumieni. Następnie dodaj pomidory, oregano, bazylię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i doprawdź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 25-30 minut, aż sos zgęstnieje (od czasu do czasu mieszając).

Do ciepłego sosu dodaj klopsiki. Bułki przekrój na pół. Na dolnej części ułóż plasterki żółtego sera, na wierzch wyłóż klopsiki wraz z sosem. Podawaj gorące. Smacznego :)