Kindziuk


Dla Ciebie  •  26.05.2016

Kindziuk to twarda, suszona i długo wędzona wędlina. Robiony jest z siekanej wieprzowiny (grubo rozdrobnionej), przeważnie z polędwicy lub karkówki, z dodatkiem pieprzu, czosnku, jałowca i innych przypraw, które stanowią tajemnicę danej receptury. Kindziuk jest jednym z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Mięsem wypychany jest dokładnie wymyty świński pęcherz, lub sztuczna osłonka. Kindziuk produkowany na szerszą skalę np. w Zakładach Mięsnych Silesia S.A.

Proces produkcji kindziuka w Zakładach Mięsnych Silesia S.A.:

„100g kindziuka Duda Specialite powstaje z 161 gram mięsa wieprzowego. Proces produkcji kindziuka jest wieloetapowy i bardzo czasochłonny. W pierwszym etapie mięso z szynki miesza się z przyprawami (m.in. czosnek i pieprz) oraz solą peklującą. Następnie mięso poddawane jest procesowi masowania. W kolejnym etapie dodawane są kultury bakterii – to one decydują o smakowitości kindziuka.  Następnie odpowiednio uformowane kindziuki poddawane są specjalnie dobranemu procesowi technologicznemu, w czasie którego nasza wędlina dojrzewa i uzyskuje smak i aromat dla wędlin surowych, długo dojrzewających. W pierwszym etapie dojrzewania kindziuk wędzony jest zimnym dymem, co również decyduje o jego smakowitości. Cały cykl produkcyjny trwa około 8 tygodni.”

Bardzo duża zawartość mięsa oraz długi okres produkcji wpływa na wysoką cenę kindziuka, ale biorąc pod uwagę jego wyjątkowy smak, z pewnością wart jest swojej ceny ;). Z racji, iż kindziuk jest tzw. suchą wędliną doskonale znosi wyższe temperatury, dobrze więc sprawdza się podczas wakacyjnych podróży czy pikników. Podajemy go pokrojonego w cienkie plastry – taki prawdziwy jest bardzo twardy.