Lawenda w kuchni


Dla Ciebie  •  15.06.2016

Najcenniejszy jest uzyskiwany z kwiatów olejek eteryczny. Olejek lawendowy ma bardzo szerokie zastosowanie, używa się go w aromaterapii jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie. Olejek ten ma również pozytywny wpływ na nasz układ trawienny, wspomaga trawienie oraz eliminuje wzdęcia i kolki. Olejek lawendowy ma również działanie przeciwbólowe, stosuje się go do likwidowania oraz zmniejszania obrzęków kończyn dolnych.
Jeśli zaś chodzi o zastosowanie w kuchni. Lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich, doskonale więc komponuje się w towarzystwie takich ziół jak: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, majeranek czy estragon.  Do niedawna lawenda była wykorzystywana głównie jako przyprawa do dań wytrwanych. W połączeniu z oliwą z oliwek doskonale pasuje  do ziemniaków, kurczaka, ryb oraz sałatek.

Ostatnio jednak coraz częściej lawendę dodaje się również do wypieków oraz deserów. Lawenda nadaje potrawą lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Należy jednak uważać z jej ilością, ponieważ ze względu na swój bardzo intensywny aromat może zdominować smak całego dania czy deseru.