Mini lasagne


Przepisy  •  24.11.2016

Lasagne (lazania) to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Tą samą nazwę nosi również danie, a dokładniej mówiąc zapiekanka przygotowana na bazie tego makaronu. Lasagne podobnie jak inne włoskie potrawy cieszy się bardzo dużą popularnością praktycznie na całym świecie.  Dzisiaj proponujemy Wam lasagne w dość niecodziennej formie… mini lasagne pieczone w formie na muffiny.

Składniki (na 12 sztuk)

  • ½ porcji sosu bolońskiego
  • 1 porcja sosu beszamelowego
  • 1 opakowanie płatów lasagne
  • Ok 70 g parmezanu
  • Forma na muffiny
  • Papier do pieczenia

 

Przygotuj sos boloński oraz sos beszamelowy wg własnych przepisów lub skorzystaj z naszych, które zamieszczamy poniżej ;)

Płaty lasagne ugotuj al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wyłóż je na blat i trzymaj oddzielnie aby się nie posklejały.

Formę na muffiny wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wgłębień wyłóż płatami lasagne, docinając je nożyczkami.

Zaczynamy układać warstwy. Do każdego wgłębienia wyłóż po łyżce sosu bolońskiego, następnie rozsmaruj łyżeczkę sosu beszamelowego, posyp parmezanem. Przykryj całość wyciętym płatem makaronu lasagne. Wyłóż sos boloński, beszamelowy i parmezan. Powtórz jeszcze jedną warstwą

Piecz przez około 20-25 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij mini lasagne z formy i odstaw na około 5 minut aby nieco zastygły.

 

Sos boloński to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Historia tego sosu sięga czasów średniowiecza. Sekretem udanego sosu bolońskiego jest długie gotowanie, co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.

Sos możesz przygotować wg własnego przepisu, lub skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu na sos boloński J

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g boczku
  • 500 g mielonki wieprzowej ekstra Duda
  • 1 szklanka białego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 400 g pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
  • Sól morska i pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

 

W większym garnku na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj posiekany w kostkę seler naciowy oraz drobno startą marchewkę. Obsmaż, następnie przesuń warzywa na bok i w wolne miejsce na bok garnka wyłóż boczek. Poczekaj, aż się zarumieni, wymieszaj go z warzywami i przesuń na bok garnka. Następnie wkładaj partami mięso. Mięso dokładnie obsmaż i wymieszaj z warzywami.

Wlej wino i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Koncentrat pomidorowy rozprowadź w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka. Wlej resztę bulionu i całość zagotuj. Dodaj passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, od casu do czasu mieszając.

 

Sos beszamelowy to zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem.

Składniki:

  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • Sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

 

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę. Mieszaj energicznie aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewaj mleko aż powstanie gładki sos (bez grudek). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj przez kilka minut mieszając do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.