Papryczki Chili


Dla Ciebie  •  16.08.2016

Papryka chili to powszechnie przyjęta nazwa określająca różne odmiany papryki o ostrym smaku. Do najbardziej popularnych należą:

  • Papryka pepperoni – podłużna, ostra i zarazem lekko słodkawa. Dobrze znana jako dodatek do pizzy
  • Papryczka Jalapeno – odznacza się bardzo ostrym smakiem
  • Habanero – okrągła papryczka, która może być koloru czerwonego, pomarańczowego lub żółtego. To jedna z najostrzejszych odmian
  • Papryka Cayenne – lepiej znana jest pod nazwą „pieprz kajeński”, jako suszona przyprawa

Papryka chili, zarówno świeża jak i suszona, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni nadając potrawą ostrego smaku. Jest również popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, dodaje się ja np. do czekolady.

Wpływ na ostrość papryczki chili ma kapsaicyna, im więcej jej w papryce tym większa jej ostrość. Kapsaicyna wykazuje wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozgrzewająco. Pobudza procesy trawienne oraz układ krążenia. Papryczka chili chętnie wykorzystywana jest w dietach odchudzających, gdyż przyspiesza metabolizm. Chili zawiera dużo witaminy C, co sprzyja odporności organizmu i walce z infekcjami.