Quesadilla


Przepisy  •  18.04.2017

Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej, którym głównym składnikiem jest tortilla oraz ser, dużo sera. W naszym wydaniu połączyliśmy 3 rodzaje sera z bezczelnie smaczną kiełbasą myśliwską i do tego przygotowaliśmy 2 pyszne dipy.

 

Składniki:

  • 2 placki toritllii
  • Kiełbasa myśliwska
  • 200 g sera Gouda
  • 200 g sera Ementaler
  • 50 g sera grana padano

Sosy:

  • 90 g przecieru pomidorowego
  • 2 lub 3 łyżki startej bazylii
  • 2 lub 3 łyżki startego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sery zetrzyj na tarce. Kiełbasę myśliwską pokrój w niedużą kostkę. Na blacie ułóż jeden placek tortilli posyp go obwicie startymi serami, następnie dodaj pokrojoną kiełbasę myśliwską i posyp raz jeszcze serami. Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dociśnij. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron, do momentu aż sery się rozpuszczą i złączą ze sobą placki tortilli. Gotową quesadille przełóż na deskę i pokrój na 8 części. Najlepiej podawaj z sosami, poniżej dwie sprawdzone propozycje:

 

Sos pomidorowy:

Przecier pomidorowy przełóż do miseczki, dodaj oregano, bazylię, dopraw solą i pieprze. Całość dobrze wymieszaj.

 

Sos czosnkowy:

Do miseczki dodaj majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz dodać więcej ząbków czosnku, w zależności od Twoich preferencji smakowych), czosnek granulowany, wymieszaj. Na koniec (jeśli to potrzebne) dopraw solą i pieprzem.