Świąteczne przyprawy


Dla Ciebie  •  02.12.2016

Cynamon, goździki, anyż i gałka muszkatołowa. Korzenny aromat tych przypraw kojarzy nam się okresem świątecznym, dlatego też w tym okresie częściej wykorzystujemy je podczas gotowania i pieczenia. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko poprawiają one smak i zapach naszych potraw ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Cynamon ma właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie. Dlatego też aromat cynamonu kojarzy się nam głównie z okresem jesienno-zimowym, kiedy chętniej korzystamy z niego w kuchni. Cynamon poprawia również proces trawienia, zwłaszcza po tłustych i ciężkich potrawach. Dlatego też warto dodawać go do świątecznych dań. Cynamon do doskonałe źródło składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, mangan. Jednak za najwartościowsze związki zawarte w tej przyprawie uchodzą polifenole, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. za rozwój komórek nowotworowych. Aromatyczny cynamon sprawdza się również w zapobieganiu przeziębieniom i sezonowym infekcją. Bardzo dobrze spisuje się zwłaszcza przy kaszlu, katarze, kaszlu i bólu gardła, ponieważ przyspiesza procesy zdrowienia. Cynamon to świetny dodatek zarówno do mięs jak i deserów, kawy czy herbaty.

Goździki, których używamy w kuchni lub wbijamy do pomarańczy jako świąteczna ozdoba to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Ich ciepły i bogaty aromat świetnie pasuje zarówno do wytrawnych przepisów jak i słodkości. Goździków często używa się do dziczyzny, pieczeni wieprzowych i marynat. Zmielone goździki są częścią mieszanki przypraw do pierników, a całe z kolei warto dorzucić do grzanego wina lub świątecznego kompotu.Goździki swój charakterystyczny zapach zawdzięczają obecności eugenolusilnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z nadciśnienie, obniża również poziom cukru oraz cholesterolu. Jest także doskonałym lekiem na stres, posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Anyż gwiaździsty nie tylko pięknie prezentuje się jako ozdoba w świątecznych dekoracjach i stroikach. Dodaje także charakterystycznego aromatu potrawom. W kuchni chińskiej anyż gwiaździsty dodawany jest w szczególności do potraw z wołowiny, kurczaka oraz zup. W kuchni europejskiej dodawany jest do kompotów owocowych, dżemów, używany jest również do produkcji likierów. Anyż gwieździsty ma działanie rozkurczowe dzięki czemu korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy. Jest również źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Gałka muszkatołowa to przyprawa o słodkawym, lekko orzechowym smaku i zapachu. Gałka muszkatołowa jest obowiązkowym składnikiem świątecznego pasztetu czy piernika. Nadaje wyjątkowy aromat zarówno pikantnym potrawom jaki i deserom oraz grzańcom z piwa i wina. Gałka muszkatołowa zawiera mirystycyne, która jest substancją halucynogenną. Dania wzbogacone tą przyprawą działają kojąco i uspokajająco, co ułatwia zaśnięcie. Gałka muszkatołowa stosowana w małych ilościach może zredukować zmniejszyć wzdęcia, zredukować