Szafran


Dla Ciebie  •  12.12.2016

Dlaczego szafran jest najdroższa przyprawą? Otóż do otrzymania jednego funta (1kg = około 2,2 funty) tej przyprawy potrzeba 75 000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego. To właśnie mozolny proces zbierania cennych znamion wpływa na wysoką cenę tej przyprawy.

Szafran jest bardzo dobrym źródłem minerałów, takich jak miedź, potas, magnez, cynk, żelazo i selen. Zawiera ważne przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed chorobami wywołanym i stresem, infekcjami a także nowotworami.

W celach kulinarnych wykorzystuje się nie wielkie ilości szafranu, głównie ze względu na jego cenę, smak oraz właściwości barwiące.  Najczęściej wykorzystywany jest do barwienia ryżu, bardzo dobrze komponuje się z owocami morza – jest kluczowym składnikiem hiszpańskiej paelli.