Wielkanocny Stół


Dla Ciebie  •  23.03.2016

Wielkanoc słynie z uroczystego, spożywanego w rodzinnym gronie śniadania. Co więc znajduje się na naszym stole w tym dniu?

Na wielkanocnym stole królują oczywiście jajka w różnej postaci: na miękko, w koszulkach lub faszerowane. Na ich bazie można przyrządzić różnorodne sałatki lub pastę jajeczną. Mogą one również stanowić dodatek do wielkanocnych zup.
A skoro o zupach już mowa, w Polsce najczęściej przygotowuje się barszcz biały, żurek coraz częściej na naszych stołach pojawia się również zupa chrzanowa. Do każdej z tych zup możemy dodać pyszną białą kiełbasę oraz oczywiście jajko.
Kolejną potrawą, a raczej dodatkiem jest chrzan. Chrzan z buraczkami w postaci ćwikły to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.
Wielkanoc poprzedzona jest 40-dniowym postem, w związku z tym na stole nie może zabraknąć słodkości. Wszelkiego rodzaju babki, makowce i mazurki zajmują honorowe miejsce na wielkanocnym stole.