Barszcz biały z pysznymi kiełbaskami białymi

łatwy 120 minut 4

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe Duda |1 op.
  • Szponder wołowy | 300 gram
  • Boczek wędzony | 200 gram
  • Włoszczyzna
  • Kiełbasa wiejska Duda 300 gram
  • Chrzan | 2 łyżeczki
  • Śmietana 30% | 100 mililitrów
  • Mąka | 50 gram
  • Otręby pszenne | 30 gram
  • Liść laurowy 
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól/ pieprz
  • Pieprz ziołowy

Opis dania

Barszcz biały to tradycyjne, sycące i aromatyczne danie, które gości na naszych stołach od lat. Kremowa konsystencja wzbogacona o smak delikatnej kiełbasy i aromatycznych przypraw. Zupę można podawać zarówno na obiad jak i na kolację.

Sposób
przygotowania

Do garna wkładamy wołowinę i zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy łyżkę soli i pokrojoną w plastry włoszczyznę. Po około 30 minutach dodajemy pokrojony w paseczki boczek i kiełbasę wiejską. Całość gotujemy kolejne pół godziny i po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy chrzan i majeranek.

W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i otrębami, całość intensywnie mieszając dodajemy do zupy. Na koniec pozostaje dodać kiełbaski pyszne białe i zdejmujemy z ognia. 

Danie podajemy z ugotowanym jajkiem i świeżo posiekaną pietruszką. 

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe Duda |1 op.
  • Szponder wołowy | 300 gram
  • Boczek wędzony | 200 gram
  • Włoszczyzna
  • Kiełbasa wiejska Duda 300 gram
  • Chrzan | 2 łyżeczki
  • Śmietana 30% | 100 mililitrów
  • Mąka | 50 gram
  • Otręby pszenne | 30 gram
  • Liść laurowy 
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól/ pieprz
  • Pieprz ziołowy

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy