Fasolka po bretońsku z pysznymi kiełbaskami z pieprzem

łatwy 180 6

Składniki

  • Fasola "Piękny Jaś" | 400 gram
  • Boczek wędzony | 200 gram 
  • Pyszne kiełbaski z pieprzem | 200 gram
  • Cebula | 1 sztuka 
  • Czosnek | 2- 3 ząbki  
  • Pomidory krojone w puszcze | 1 sztuka 
  • Koncentrat pomidorowy | 3 łyżki
  • Ziele angielskie / liść laurowy / majeranek |do smaku
  • Sól / Pieprz  |do smaku

Opis dania

Fasolka po bretońsku z pysznymi kiełbaskami z pieprzem to danie pełne charakteru, w którym połączenie fasoli, pysznych kiełbasek, cebuli, czosnku, boczku i pomidorów tworzy prawdziwą symfonię smaków. Fasolka po bretońsku to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również bogactwo wartości odżywczych. Fasola, będąca głównym składnikiem dania, dostarcza cennego białka roślinnego, błonnika i minerałów, wspierając zdrową dietę. Dodatek pysznych kiełbasek z pieprzem nadaje potrawie wyrazisty smak i dostarcza cennegi białka. Danie to idealnie nadaje się na rodzinne obiady! Smacznego.

Sposób
przygotowania

Suchą fasolę wsyp do garnka, zalej zimną wodą tak, aby nad fasolką było jeszcze około 10 cm wody i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź fasolkę, wlej 1 litr świeżej wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj pod przykryciem przez około półtorej godziny, aż fasolka będzie miękka. Następnie odetnij skórę z boczku i tak przygotowany boczek pokrój w kosteczkę. Włóż na patelnię i dokładnie obsmaż, co jakiś czas mieszając. Podsmażony boczek przełóż do garnka z fasolką. W tym czasie na patelni na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 5 minut. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Podsmażone składniki przełóż do garnka z fasolką i gotuj przez około 5 minut na dużym ogniu bez przykrycia a następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Smacznego!

Składniki

  • Fasola "Piękny Jaś" | 400 gram
  • Boczek wędzony | 200 gram 
  • Pyszne kiełbaski z pieprzem | 200 gram
  • Cebula | 1 sztuka 
  • Czosnek | 2- 3 ząbki  
  • Pomidory krojone w puszcze | 1 sztuka 
  • Koncentrat pomidorowy | 3 łyżki
  • Ziele angielskie / liść laurowy / majeranek |do smaku
  • Sól / Pieprz  |do smaku

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy