Fasolka w sosie warzywnym z kiełbaskami, pomidorami i mini pampuchami

łatwy 120 2

Składniki

  • 200g pysznej kiełbaski drobiowej z pieprzem
  • 200g namoczonej białej fasoli 
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • Czerwona cebula
  • ½ małej główki kapusty
  • Ok 250g dyni
  • Pęczek włoszczyzny
  • 500ml przecieru z pomidorów
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Pampuchy
  • Składniki na rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej np. typ 450
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
  • 2 płaskie łyżki cukru - 20 g
  • Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej np. typ 450
  • pół szklanki ciepłego mleka - około 125 ml
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki masła - około 30 g
  • szczypta soli

Opis dania

Fasolka w sosie warzywnym z kiełbaskami, pomidorami i mini pampuchami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smakowite składniki, tworząc niezapomniany smak i aromat.  Kiełbaski dostarczają wysokowartościowego białka, podczas gdy fasolka w sosie warzywnym wzbogaca Twoją dietę w zdrowy błonnik. Wykorzystane w przepisie warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. 

Sposób
przygotowania

Kiełbaskę ponacinać i grillować w piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Kapustę podzielić w ćwiartki, skropić olejem, ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 C. Pozostałe warzywa pokroić w równe cząstki, czosnek rozgnieść. Na rozgrzanej patelni zeszklić siekany czosnek, dodać warzywa, ugotowaną fasolę i przyprawy. Po chwili smażenia dodać przecier pomidorowy i wolno dusić przez około 20 minut. Finalnie doprawić i dodać świeże zioła.

Pampuchy:

Zaczyn – składniki połączyć i odłożyć w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
W dużej misce połączyć mąkę z solą, jajkami, ciepłym mlekiem, roztopionym masłem i dodać buzujący zaczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość lekko wyrobić. Podzielić na małe kuleczki i umieścić w piekarniku parowym na 12 minut i 95 C.
Na koniec do dużej miski przełożyć też cały spieniony, buzujący rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Do talerza wlać gulasz.

Zobacz Video:

Składniki

  • 200g pysznej kiełbaski drobiowej z pieprzem
  • 200g namoczonej białej fasoli 
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • Czerwona cebula
  • ½ małej główki kapusty
  • Ok 250g dyni
  • Pęczek włoszczyzny
  • 500ml przecieru z pomidorów
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Pampuchy
  • Składniki na rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej np. typ 450
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
  • 2 płaskie łyżki cukru - 20 g
  • Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej np. typ 450
  • pół szklanki ciepłego mleka - około 125 ml
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki masła - około 30 g
  • szczypta soli

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy