Gulasz z pysznymi kiełbaskami pieprzem

łatwy 120 4

Składniki

  • Kiełbaski z pieprzem Duda | 200 gram
  • Łopatka wieprzowa | 250 gram 
  • Papryka czerwona | 2 sztuki 
  • Cebula | 1 duża sztuka 
  • Czosnek | 2-3 ząbki 
  • Koncentrat pomidorowy | 60 gram
  • Musztarda | 2- 3 łyżeczki
  • Pietruszka nać | kilka gałązek 
  • Mąka pszenna | do zagęszczenia 
  • Bulion / Woda
  • Olej | 80 ml 
  • Sól / Pieprz / Liść laurowy / Ziele angielskie | do smaku
  • Papryka słodka | do smaku

Opis dania

Przedstawiamy naszą aromatyczną propozycję - gulasz z pysznymi kiełbaskami drobiowymi z pieprzem. To tradycyjne danie, w którym soczyste kawałki kiełbasek drobiowych doskonale komponują się z gulaszowym sosem o intensywnym smaku i aromacie. Gulaszowy sos z dodatkiem przypraw sprawia, że danie ma wyrazisty smak i aromat. Dodatek kiełbasek drobiowych sprawia, że danie jest delikatne i dostarcza wartościowego białka.

Sposób
przygotowania

Mięso wieprzowe pokrój w kostkę o rozmiarach około 2x2 cm . Cebulę pokrój w piórka a czosnek w plastry.  Cebulę i czosnek podsmaż delikatnie w garnku na odrobinie oleju. Następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie ładnie zarumienione. Gdy mięso będzie już podsmażone dodaj pyszne kiełbaski drobiowe z pieprzem pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną  kostkę. Delikatnie podsmaż wszystko razem i zalej bulionem lub wodą. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. W kolejny kroku dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę i wszystko wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj suszona paprykę słodka oraz mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą zasmażką zagęść gulasz. Na koniec całość dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną pietruszkę. Smacznego!

Składniki

  • Kiełbaski z pieprzem Duda | 200 gram
  • Łopatka wieprzowa | 250 gram 
  • Papryka czerwona | 2 sztuki 
  • Cebula | 1 duża sztuka 
  • Czosnek | 2-3 ząbki 
  • Koncentrat pomidorowy | 60 gram
  • Musztarda | 2- 3 łyżeczki
  • Pietruszka nać | kilka gałązek 
  • Mąka pszenna | do zagęszczenia 
  • Bulion / Woda
  • Olej | 80 ml 
  • Sól / Pieprz / Liść laurowy / Ziele angielskie | do smaku
  • Papryka słodka | do smaku

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy