Kiełbaski z kurczaka zapiekane z warzywami w pomidorach
Składniki
- 400g delikatnych kiełbasek z kurczaka
- 1 brokuł
- 300g jarmużu
- 300g brukselki
- 500ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 500ml gęstego jogurtu
- 500g małych ziemniaczków
- Sok z 1 cytryny
- Mały pęczek koperku
- 50 ml oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Opis dania
Nasze delikatne kiełbaski z kurczaka łączy w sobie lekkość mięsa kurczaka z delikatnym smakiem, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta. Warzywa zapieczone w soczystych pomidorach dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Kiełbaski z kurczaka w pomidorach to idealne połączenie lekkości i świeżości, tworzące wyjątkowy balans smakowy na Twoim talerzu. Jest to danie bogate w wartościowe białko i witaminy.
Sposób
przygotowania
Kiełbaski podzielić na pół, jarmuż oczyścić i lekko pokroić a brokuł podzielić na różyczki. Przecier doprawić siekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem oraz dodać oliwę. Małe ziemniaczki ugotować, odsączyć i rozgnieść na tacy. Następnie skropić oliwą i piec w 180 C przez około 25 minut. Jogurt połączyć z siekanym koperkiem, sokiem i skórką cytryny. Calość doprawić finalnie do smaku. W naczyniu ułożyć kiełbaski, zalać przecierem połączonym z jarmużem, brukselką i brokułem. Zapiekać w 200 C przez około 25 minut. Podać z pieczonymi ziemniakami i jogurtem.
Zobacz Video:
Składniki
- 400g delikatnych kiełbasek z kurczaka
- 1 brokuł
- 300g jarmużu
- 300g brukselki
- 500ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 500ml gęstego jogurtu
- 500g małych ziemniaczków
- Sok z 1 cytryny
- Mały pęczek koperku
- 50 ml oliwy
- Sól, pieprz do smaku