Kluski z mięsem

łatwy 40 minut 3

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko | 1 szt.
  • Cebula | 1 szt.
  • Sól, pieprz

Opis dania

Kluski ziemniaczane z mięsem to znana i ceniona potrwa, która ma wielu fanów w każdej grupie wiekowej. Dla wielu z nas to jedna z potrwa wyniesiona z domu rodzinnego. Jeśli jednak nie do końca pamiętacie jak się je przyrządza to zapraszamy do wspólnego gotowania. Wystarczy 40 minut i kilka podstawowych produktów.   

Sposób
przygotowania

Ziemniaki przesmażyć z cebulką i przyprawić. Ziemniaki należy obrać, ugotować, zmielić i przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną w stosunku ¼ oraz jajko. Następnie wyrabiamy powstałą masę na gładkie ciasto. Dzielimy je na części i z każdej należy uformować wałek i ponownie podzielić go na porcje. Każdą z nich spłaszczamy, nakładamy farsz i formułujemy kulkę. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Kluski polewamy przesmażoną cebulką. 

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko | 1 szt.
  • Cebula | 1 szt.
  • Sól, pieprz

Nazwa

Opis

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy