Penne w pomidorowym sosie z oliwkami i szynką drobiową wędzona
Składniki
- Szynka drobiowa wędzona Duda | 100 gram
- Makaron Penne | 200 gram
- Passata pomidorowa | 500 ml
- Oliwki | 150 gram
- Kapary | 60 gram
- Świeża bazylia | kilka listków
- Czosnek | 5-6 ząbków
- Sól / Pieprz | do smaku
Opis dania
Ta klasyczna potrawa zachwyca połączeniem makaronu penne, intensywnego sosu pomidorowego oraz oliwek, nadających daniu lekkości i świeżości. Delikatna i aromatyczna szynka drobiowa wędzona Duda dostarcza z kolei wartościowego białka, dzięki czemu posiłek jest solidną porcją wartości energetycznych. Makarony penne gotują się szybko, a prostota przygotowania tego dania sprawia, że to idealna opcja na smaczny i ekspresowy posiłek.
Sposób
przygotowania
Makaron penne gotujemy według przepisu z opakowania. W tym czasie w głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do garnka dodajemy oliwki oraz kapary i całość zalewamy passatą pomidorową. Gdy sos się zredukuje, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną bazylią i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Składniki
- Szynka drobiowa wędzona Duda | 100 gram
- Makaron Penne | 200 gram
- Passata pomidorowa | 500 ml
- Oliwki | 150 gram
- Kapary | 60 gram
- Świeża bazylia | kilka listków
- Czosnek | 5-6 ząbków
- Sól / Pieprz | do smaku