Schab w cieście ziemniaczanym z sosem pieczarkowym
Składniki
- Schab w plastrach | 1 opakowanie
- Ziemniaki | 500 gram
- Pieczarki | 200 gram
- Śmietana 34% | 300 mililitrów
- Mąka | 100 gram
- Cebula | 2 sztuki
- Czosnek | 4 ząbki
- Szczypiorek | 1 pęczek
- Olej | 200 mililitrów
- Sól, pieprz
Opis dania
Kotlet schabowy w panierce zna każdy, jednak czasami warto wyjść poza ramy standardowych przepisów i spróbować czegoś nowego. Zachęcamy do przygotowania schabu w cieście ziemniaczanym z sosem pieczarkowym. Jest to danie, które świetnie smakuje, nie wymaga wiele pracy, a domownicy na pewno ucieszą się, gdy na talerzach zobaczą inną wersję znanej im potrawy.
Sposób
przygotowania
Schab najpierw lekko rozbijamy, solimy i dodajemy pieprzu po czym odstawiamy go do lodówki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i całość chwilę dusimy. Następnie zalewamy śmietaną i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu. Doprawiamy do smaku.
Obieramy ziemniaki, połowę trzemy na grubych oczkach, a drugą część, cebulę i czosnek ścieramy drobno lub miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy.
Teraz wracamy do schabu, który należy obtoczyć w mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Smażymy na oleju, na średnim ogniu przez około 8 minut na każdej ze stron. Danie podajemy z sosem i świeżo siekanym szczypiorkiem.
Składniki
- Schab w plastrach | 1 opakowanie
- Ziemniaki | 500 gram
- Pieczarki | 200 gram
- Śmietana 34% | 300 mililitrów
- Mąka | 100 gram
- Cebula | 2 sztuki
- Czosnek | 4 ząbki
- Szczypiorek | 1 pęczek
- Olej | 200 mililitrów
- Sól, pieprz
Nazwa
Opis