Szaszłyki z delikatnymi parówkami kurczak & indyk
Składniki
Szaszłyki:
- Delikatne parówki kurczak & idnyk Duda | 4 sztuki
- Cebula | 1 sztuka
- Boczek | 8 plastrów
- Ogórek zielony | 1 sztuka
- Oliwki | kilka sztuk
- Ulubione przyprawy | do smaku
Salsa:
- Dojrzałe pomidory |3 sztuki
- Czerwona cebula | 1 sztuka
- Ketchup Pikantny | 100 mililitrów
- Oliwa z oliwek | 3 łyżki
- Czosnek | 2 ząbki
- Sok z 1 limonki
- Papryczka chilli | 1 sztuka
- Posiekany szczypiorek | 2 łyżki
- Posiekana natka kolendry | 2 łyżki
Opis dania
Szaszłyki z delikatnymi parówkami kurczak & indyk to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, a jednocześnie pełnych smaku przekąsek. Parówki z kurczaka i indyka są źródłem wartościowego białka, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Upieczone wraz z dodatkiem ulubionych warzyw, posypane przyprawami stanowią idealne danie na każdą okazję.
Sposób
przygotowania
Parówki pokrój na około 2 centymetrowej kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku. Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, kawałek cebulu, kawałek zielonego ogórka i oliwkę. Tak przygotowane szaszłyki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na tackach aluminiowych przez około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową.
Przygotuj salsę pomidorową w następujący sposób. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Cebulę, chili i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Do całości dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.
Składniki
Szaszłyki:
- Delikatne parówki kurczak & idnyk Duda | 4 sztuki
- Cebula | 1 sztuka
- Boczek | 8 plastrów
- Ogórek zielony | 1 sztuka
- Oliwki | kilka sztuk
- Ulubione przyprawy | do smaku
Salsa:
- Dojrzałe pomidory |3 sztuki
- Czerwona cebula | 1 sztuka
- Ketchup Pikantny | 100 mililitrów
- Oliwa z oliwek | 3 łyżki
- Czosnek | 2 ząbki
- Sok z 1 limonki
- Papryczka chilli | 1 sztuka
- Posiekany szczypiorek | 2 łyżki
- Posiekana natka kolendry | 2 łyżki