Kiełbasy i wyroby suche

Ulubione przekąski na tradycyjnym, rodzinnym stole. Pozycja obowiązkowa na desce wędlin i podczas wspólnych biesiad. Unikalne receptury zachowane z najwyższą starannością, gdzie każde ziarenko pieprzu i każdy ziołowy dodatek mają kluczowe znaczenie. 

Delikatna kiełbasa z filetem kurczaka

Pełnowartościowe białko, połączenie aromatycznych przypraw i wyjątkowa delikatność sprawiają, że nasza delikatna kiełbasa z filetem kurczaka to idealna propozycja dla tych, którzy cenią smakowite jedzenie bez kompromisów.

Kiełbasa Śląska Drobiowa

Pyszna i aromatyczna wędzona kiełbasa przygotowywana z mięsa drobiowego. Wyróżnia się delikatną konsystencją i doskonale nadaje się do grillowania, smażenia lub podania na zimno jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Kiełbasa podwawelska

Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, bez dodatku barwników. Produkt bezglutenowy o klasycznym smaku kiełbasy podwawelskiej. Idealna na grilla!

Kiełbasa Śląska

Pyszna kiełbasa śląska dla wymagających i głodnych przygód. Jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości białka.

KIEŁBASA BIAŁA Z KURCZAKA

Nasza wyjątkowa receptura łączy delikatne mięso z kurczaka z subtelnymi przyprawami, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Idealna kiełbasa na rodzinne spotkania przy grillu.

Kiełbasa Beskidzka

Kiełbasa Beskidzka jest już nacięta, właściwie gotowa do wrzucenia na ruszt. Produkt wyróżnia dodatek czosnku niedźwiedziego, który w Polsce rośnie w Beskidach, to temu regionowi nowość marki Duda zawdzięcza swoją nazwę i góralski charakter.

Kiełbasa Myśliwska na deskę wędlin

Doskonale zbalansowane przyprawy - czosnek, pieprz i nuta jałowca sprawia, że cieszy się ona sympatią nie tylko wśród miłośników myślistwa. Idealna do zjedzenia jako przekąska oraz do kanapek.

Kiełbasa Myśliwska z Grzybami

Wyrazisty w smaku aromat grzybów zawarty w tradycyjnej kiełbasie myśliwskiej, który przywołuje atmosferę lasu, ogniska i posiłku na wolnym powietrzu. Idealna na każdą wyprawę.

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Wyjątkowy smak skomponowany misternie z najwyższej jakości wieprzowiny oraz doskonale zbalansowanych przypraw. Bez dodatku fosforanów, barwników i glutaminianu monosodowego.

Kiełbasa Myśliwska 250g

Wyjątkowy smak skomponowany misternie z najwyższej jakości wieprzowiny oraz doskonale zbalansowanych przypraw. Bez dodatku fosforanów, barwników i glutaminianu monosodowego.

Kup na Allegro

Kiełbasa
myśliwska 150g

Wyjątkowy smak skomponowany misternie z najwyższej jakości wieprzowiny oraz doskonale zbalansowanych przypraw. Bez dodatku fosforanów, barwników i glutaminianu monosodowego.

Kup na Allegro

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Idealnie krucha, dobrze wysuszona kiełbasa, doprawiona wyłącznie czosnkiem i pieprzem z nutą aromatu jałowcowych jagód. Taka właśnie jest nasza jałowcowa!

Kup na Allegro

Kiełbasy suche to obowiązkowa pozycja na każdym rodzinnym stole. Do ich produkcji wykorzystano unikalne receptury, które w połączeniu z odpowiednią obróbką termiczną decydują o ich niepowtarzalnym smaku i aromacie. Bez dwóch zdań kiełbasy suche są jednymi z najpopularniejszych wędlin wśród Polaków. Są spożywane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzą się jako element deski wędlin, ale też można je wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju dań na ciepło.

Kiełbasa — najważniejsze informacje

Kiełbasa w Polsce jest dostępna w wielu wariantach – nic dziwnego, że cieszy się tak ogromną popularnością. Największym uznaniem cieszą się te produkowane zgodnie z kultowymi recepturami, przy wykorzystaniu wysokiej jakości składników. O jej smaku i zapachu można mówić wiele. Warto jednak poznać jej historię.

Nie do końca wiadomo, skąd wzięło się słowo „kiełbasa”. Szacuje się, że w Polsce było ono używane już pół tysiąca lat temu. Co ciekawe, pierwsze kiełbasy, wytwarzane kilkaset lat temu, swoim kształtem przypominają te produkowane w dzisiejszych czasach. Kiełbasy zarówno kiedyś, jak i dziś, były robione poprzez wtłoczenie mięsa do jelita. Jelito pełni bowiem funkcję naturalnej osłonki, która pozwala stworzyć pęta z mięsa mielonego bądź siekanego. Dodatkowo kiełbasa polska w takiej formie jest łatwa w przechowywaniu i obróbce. 

Rodzaje kiełbasy w naszej ofercie 

W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór kiełbas. Wszystkie dostępne rodzaje są wyprodukowane z niezwykłą starannością, przy wykorzystaniu kultowych receptur, ale też wykorzystaniu składników dobrej jakości. Dodatkowo wszystkie kiełbasy są odpowiednio pakowane, tak by były, jak najwygodniejsze w użyciu. 

W przygotowanym asortymencie kiełbas znajdują się:

  • kiełbasa jałowcowa,
  • kiełbasa myśliwska,
  • kiełbasa myśliwska z grzybami,
  • krakowska sucha,
  • kiełbasa żywiecka,
  • kiełbasa żywiecka drobiowa,
  • krakowska sucha drobiowa,
  • kiełbasa myśliwska na deskę wędlin,
  • kiełbasa myśliwska z mięsem z jelenia.

Każda ze wspomnianych kiełbas jest doceniana za swój niepowtarzalny smak i aromat. Poniżej możesz dowiedzieć się o nich więcej!

Kiełbasa żywiecka

Kiełbasa żywiecka to jedna z tych wędlin, która swoim smakiem i aromatem przypomina te domowe – przyrządzane niegdyś przez dziadków i pradziadków. Doskonały smak kiełbasy żywieckiej uzyskano dzięki połączeniu najwyższej jakości mięsa wieprzowego i mieszanki aromatycznych przypraw. Do wyprodukowania 100g kiełbasy wykorzystano aż 125g mięsa! Pozbawiona fosforanów, barwników i glutaminianu monosodowego jest nie tylko aromatyczna, ale też niezwykle krucha. Kiełbasa żywiecka to doskonały pomysł na przekąskę, ale też do wykorzystania na kanapce.

Kiełbasa jałowcowa

Kiełbasa jałowcowa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat. To aż 154 g mięsa wieprzowego w 100 g gotowego wyrobu! Jej niepowtarzalny smak podkreślają jagody jałowcowe, które w połączeniu ze starannie wyselekcjonowaną wieprzowiną, czosnkiem i pieprzem pozwoliły stworzyć produkt o wyśmienitym i niezwykle charakterystycznym smaku. Sekret jej smaku i aromatu tkwi w minimalizmie przypraw, ale też wspomnianych już jagodach. Wszystko to sprawia, że nie może jej zabraknąć na polskim stole!

Kiełbasa jałowcowa to doskonała przekąska na każdą okazję – dzięki odpowiedniej obróbce termicznej, nie wymaga chłodzenia, stąd też zawsze możesz mieć ją przy sobie. To, co także wyróżnia to forma – jest dostępna w postaci tradycyjnie ciemno wędzonego wianka. 

Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska cieszy się ogromną popularnością z uwagi na swój niepowtarzalny smak i aromat. Do produkcji 100 g kiełbasy myśliwskiej wykorzystano 154 g mięsa wieprzowego. Kluczem do osiągnięcia sukcesu jest nie tylko wysokiej jakości wieprzowina, ale starannie dopasowane przyprawy, w odpowiednich proporcjach. Czosnek, pieprz i nuta jałowca odgrywają kluczową rolę. Ciekawym wariantem jest także kiełbasa myśliwska z grzybami, która przywołuje atmosferę lasu, ogniska i zachęca do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Kiełbasa myśliwska jest wędzona i poddawana długiemu, starannemu procesowi suszenia i pieczenia. To właśnie dzięki temu ma nie tylko tak niepowtarzalny aromat, ale też zyskuje idealną kruchość. Co ważne – to kolejny produkt z kategorii kiełbas, który nie wymaga chłodzenia, a więc można ją zabrać wszędzie – do pracy, szkoły, na spacer czy na dłuższą wyprawę. Kiełbasa myśliwska marki Duda Nasze Polskie jest najchętniej wybieraną przez Polaków kiełbasą w swojej kategorii.

Kiełbasa Krakowska Sucha i Krakowska Sucha Drobiowa

Kiełbasa Sucha w zależności od wariantu może być produkowana zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. W asortymencie marki Duda Nasze Polskie znajdują się zarówno Kiełbasa Krakowska Sucha, jak i Kiełbasa Krakowska Sucha Drobiowa. Krótki skład kiełbasy suchej pozwala przypomnieć smak i aromat wędlin produkowanych zgodnie z kultowymi recepturami. Dodatkami decydującymi o charakterystycznym smaku i aromacie są czosnek i pieprz. Nie bez znaczenia pozostaje również proces wędzenia. Kiełbasa Sucha jest długo suszona. Doskonale sprawdzi się do kanapek, choć może również stanowić składnik dań na ciepło.

Popularne danie - kiełbasa pieczona

Kiełbasa pieczona to jedno z popularniejszych dań. Cieszy się tak dużą popularnością z uwagi na uzyskanie niepowtarzalnego smaku dania, ale przede wszystkim prostotę. Nacinana i upieczona wraz z ziemniakami i kolorową cebulą, pozwala uzyskać niepowtarzalne danie obiadowe na każdą okazję. Przygotowując kiełbasę pieczoną, można ją przyrządzić na wiele sposobów — praktycznie nie ma możliwości, by popsuć to danie. Wszelkiego rodzaju warzywa będą doskonałym dodatkiem do niej. Co więcej — można ją piec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. 

Ile kalorii ma kiełbasa?

Kaloryczność kiełbasy jest ściśle uzależniona od jej rodzaju. Wśród najmniej kalorycznych kiełbas znajduje się Krakowska Sucha, której zawartość energetyczna wynosi 235 kcal/100 g. Nieco bardziej kaloryczne jest Kiełbasy Myśliwska i Kiełbasa Jałowcowa, które odpowiednio mają 357 i 354 kcal/100 g. Warto pamiętać jednak, że są to wędliny o dużej zawartości białka, które jest niezwykle cenne dla organizmu. Osoby poszukujące mniej kalorycznych rozwiązań powinny postawić na Kiełbasy Drobiowe, do których produkcji wykorzystano chude mięso z kurczaka, pozbawione tłuszczów.

Kiełbasy suche — dlaczego warto?

Kiełbasy suche marki Duda Nasze Polskie to szereg najwyższej jakości wędlin, wyprodukowanych na podstawie unikalnych receptur. Wyprodukowane z wysokiej jakości składników i idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami. Nie zawierają fosforanów, barwników czy glutaminianu monosodowego. Nasze kiełbasy suche od ponad 30 lat goszczą na polskich stołach. Fakt, iż Kiełbasa Myśliwska jest numerem 1 sprzedaży w swojej kategorii wśród Polaków, potwierdza ich jakość i smak. W procesie produkcji wykorzystujemy zaawansowane technologie, które pozwalają zachować najwyższy poziom bezpieczeństwa i jakości podczas cyklu produkcyjnego. Połączenie najwyższych standardów, ze starannie wyselekcjonowanymi surowcami pozwala na uzyskanie tak smakowitych, uwielbianych przez Polaków kiełbas suchych.