Burger góralski z kiełbasą beskidzką i sosem kolendrowym
Składniki
Sos kolendrowy:
- 1 szklanka kolendry
- 1 szklanka jogurtu typu greckiego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnk
- sół
- chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
Burger:
- 650 g mielonej łopatki jagnięcej
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 50 g oliwy
- sół
Składniki pozostałe:
- bułka
- Kiełbasa Beskidzka
- oscypek
- 4 liście sałaty
- ogórek piklowany
Opis dania
Domowy burger w wydaniu góralskim, któremu główny smak nadają jagnięcina, oscypek i kiełbasa beskidzka. Intensywne doznania smakowe są doskonale dopełniane przez kolendrowy sos.
Sposób
przygotowania
Sos kolendrowy: wymieszać i zmiksować wszystkie składniki.
Burger góralski: Mięso mielone jagnięce wymieszać z dodatkami - posiekaną drobno papryczką jalapeno, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną miętą i kolendrą, oliwą i przyprawami. Porcjować po 180 gram, obsmażyć na oleju do wybranego stopnia wysmażenia (proponujemy medium). Bułkę przeciąć na pół, zgrillować z obu stron. Oscypka grillować do uzyskania konsystencji półpłynnej. Kiełbasę beskidzką pokroić wzdłuż, grillować na chrupko. Na bułkę dodać sos kolendrowy, sałatę, zgrillowane mięso, kiełbasę beskidzką, ogórek piklowany, na górę dodać oscypka z grilla.
Składniki
Sos kolendrowy:
- 1 szklanka kolendry
- 1 szklanka jogurtu typu greckiego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnk
- sół
- chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
Burger:
- 650 g mielonej łopatki jagnięcej
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 50 g oliwy
- sół
Składniki pozostałe:
- bułka
- Kiełbasa Beskidzka
- oscypek
- 4 liście sałaty
- ogórek piklowany