Duszonki z kiełbasą beskidzką
Składniki
- 300 g boczku wędzonego
- 150g kapusty
- 300 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 kg ziemniaków
- kminek
Opis dania
Iście góralskie połączenie boczku i mięsa w aromatycznej formie wyrazistych przypraw. Idealne danie na zimne dni, które wprowadzi do Twojego mieszkania domową atmosferę i zadowoli wszystkich uczestników biesiady.
Sposób
przygotowania
Boczek i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości około 3mm. Dodać smalec, majeranek, troszkę kminku, doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać, aby przyprawy dotarły do wszystkich ziemniaków. Kapustę pokroić w paski, cebule pokroić w piórka. Na dno naczynia wyłożyć plastry boczku, później warstwę ziemniaków, cebulkę, kiełbasę w plasterkach. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, jeśli zostało nam boczku i kiełbasy to kładziemy na wierzch. Całość możemy przykryć liśćmi kapusty. Naczynie nakrywamy przykrywką, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe możemy podawać jako dodatek do mięs, lub samodzielnie z kefirem, lub zsiadłym mlekiem.
Składniki
- 300 g boczku wędzonego
- 150g kapusty
- 300 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 kg ziemniaków
- kminek