Duszonki z kiełbasą beskidzką

trudny 90 min 4 porcje

Składniki

  • 300 g boczku wędzonego
  • 150g kapusty
  • 300 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 kg ziemniaków
  • kminek

Opis dania

Iście góralskie połączenie boczku i mięsa w aromatycznej formie wyrazistych przypraw. Idealne danie na zimne dni, które wprowadzi do Twojego mieszkania domową atmosferę i zadowoli wszystkich uczestników biesiady.

Sposób
przygotowania

Boczek i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości około 3mm. Dodać smalec, majeranek, troszkę kminku, doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać, aby przyprawy dotarły do wszystkich ziemniaków. Kapustę pokroić w paski, cebule pokroić w piórka. Na dno naczynia wyłożyć plastry boczku, później warstwę ziemniaków, cebulkę, kiełbasę w plasterkach. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, jeśli zostało nam boczku i kiełbasy to kładziemy na wierzch. Całość możemy przykryć liśćmi kapusty. Naczynie nakrywamy przykrywką, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe możemy podawać jako dodatek do mięs, lub samodzielnie z kefirem, lub zsiadłym mlekiem.

Składniki

  • 300 g boczku wędzonego
  • 150g kapusty
  • 300 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 kg ziemniaków
  • kminek

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy