Fasolka po bretońsku z kiełbasą

łatwy 120 min 4 porcje

Składniki

Z czego przyrządzić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to niezwykle proste danie i takie też składniki do jej przygotowania potrzebujesz. Są one łatwo dostępne, a często też znajdziesz je w szafce kuchennej. Jeśli tylko regularnie gotujesz i lubisz różnorodne dania, to nie będziesz mieć problemu z ich znalezieniem. Przepis na fasolkę po bretońsku składa się z:

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 600 g kiełbasy myśliwskiej Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżek majeranku,
  • kilku kulek ziela angielskiego,
  • kilku liści laurowych,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • szczypty cukru,
  • odrobiny oleju.

Jeśli uwielbiasz inne przyprawy, bez których nie wyobrażasz sobie fasolki po bretońsku, również możesz je dodać. W sklepach można znaleźć gotową przyprawę do fasolki po bretońsku z kiełbasą. Można także dodać do niej odrobinę ostrej papryki w proszku, dzięki czemu będzie nieco bardziej wyrazista w smaku.

Opis dania

Fasolka po bretońsku — kultowe polskie danie

Fasolka po bretońsku z kiełbasą to klasyczne, polskie danie jednogarnkowe, które można przygotować w kilka chwil. To także kolejna propozycja ciesząca się dużą popularnością w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa, ale też dodaje energii do działania. Z tego też względu jest dobrym rozwiązaniem dla osób uwielbiających biwaki czy też wspinaczki po górach – gotową fasolkę po bretońsku z kiełbasą możesz zamknąć w termosie i cieszyć się jej ciepłym smakiem nawet po kilku godzinach wspinaczki. Po takim posiłku powrót zdecydowanie będzie przyjemniejszy, a i Twoja energia do pokonania kolejnych kilometrów będzie większa.

Kluczem do przyrządzenia fasolki po bretońsku jest fasola „piękny Jaś” oraz dobra wędzona kiełbasa. Wybierając kiełbasę, warto postawić na myśliwską, która doda daniu wyjątkowego aromatu. Samo danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, jednak należy postawić na dobrej jakości składniki i dobrze dobrać ich proporcje, bo to w tym tkwi sekret dobrej fasolki po bretońsku. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku i przygotuj kultowe polskie danie!

Sposób
przygotowania

Jak przyrządzić fasolkę po bretońsku?

Przygotowanie fasolki po bretońsku jest niezwykle proste, ale warto zacząć ją przyrządzać już dzień wcześniej. Dodatkowo, zanim przystąpisz do przygotowania fasolki po bretońsku z kiełbasą, zastanów się, czy przygotować ją z jednej porcji, czy też w większej ilości. Danie to z powodzeniem możesz zawekować w słoiku i wyciągnąć w późniejszym czasie. Ważne jeszcze jest wybranie odpowiedniej fasoli. Musi to być fasola dobrej jakości i sucha. Najlepiej wybrać wersję mniejszą, o długości około 2 cm. Jest wygodniejsza w spożyciu, ale też szybciej się gotuje.

  1. Najlepiej dzień wcześniej wieczorem namocz fasolę w garnku – wsyp fasolę do garnka i zalej zimną wodą, około 15 cm powyżej fasoli. Wsiąknie ona wodę i pod jej wpływem będzie pęcznieć. Czas moczenia powinien wynieść około 8-10 godzin.
  2. Rano przepłucz fasolę na durszlaku pod bieżącą wodą i przełóż do największego garnka. Wlej do niej wody, tak aby cała fasola była zakryta i gotuj na małej mocy pod przykryciem aż do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie. W zależności od gatunku fasoli czas gotowania powinien wynieść około 1,5-2 godzin.
  4. W międzyczasie przygotuj kiełbasę myśliwską – pokrój ją w kostkę.
  5. Cebulę również obierz i drobno posiekaj.
  6. Na rozgrzanej z oliwą patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej kiełbasę. Całość smaż aż do zarumienienia.
  7. Po kilku minutach smażenia całość przełóż do garnka z fasolą i wodą i pogotuj przez kilka minut.
  8. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy bądź jeśli wolisz passatę pomidorową.
  9. Danie gotowe – jeśli tego wymaga, dopraw je jeszcze ulubionymi przyprawami.

Jak skrócić czas przygotowywania fasolki po bretońsku?

Jeśli chcesz fasolkę po bretońsku z kiełbasą wykonać jeszcze szybciej, zamiast fasoli Jaś, możesz wykorzystać gotową białą fasolę z puszki. Jest ona tak samo ugotowana, jak wspomniana przez nas. Musisz jednak wiedzieć, że będzie ona znacznie miększa. Dodatkowo, fasola sucha po ugotowaniu zwiększa objętość, a ta z puszki nie. W związku z tym, w przypadku przygotowywania większej ilości fasolki po bretońsku, będziesz potrzebować kilka puszek. Pozwoli Ci to oszczędzić cenny czas, jednak poniesiesz wyższe koszty.

Składniki

Z czego przyrządzić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to niezwykle proste danie i takie też składniki do jej przygotowania potrzebujesz. Są one łatwo dostępne, a często też znajdziesz je w szafce kuchennej. Jeśli tylko regularnie gotujesz i lubisz różnorodne dania, to nie będziesz mieć problemu z ich znalezieniem. Przepis na fasolkę po bretońsku składa się z:

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 600 g kiełbasy myśliwskiej Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżek majeranku,
  • kilku kulek ziela angielskiego,
  • kilku liści laurowych,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • szczypty cukru,
  • odrobiny oleju.

Jeśli uwielbiasz inne przyprawy, bez których nie wyobrażasz sobie fasolki po bretońsku, również możesz je dodać. W sklepach można znaleźć gotową przyprawę do fasolki po bretońsku z kiełbasą. Można także dodać do niej odrobinę ostrej papryki w proszku, dzięki czemu będzie nieco bardziej wyrazista w smaku.

Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

KIEŁBASA MYŚLIWSKA Z MIĘSEM Z JELENIA

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy