Kiełbasa beskidzka grillowana slow low w dymie jabłkowym, na bułce maślanej z konfiturą z czerwonej cebuli z boczkiem

trudny 120 min 5 porcji

Składniki

Składniki ogólne:

  • Kiełbasa Beskidzka Duda
  • 500 g batatów

Bułki:

  • 1,3 kg mąki
  • 400 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 28 g drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • sezam

Dżem z boczku:

  • 250 g boczku
  • 4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • chilli
  • sól i pieprz

Piklowana cebulka:

  • 250 g czerwonej cebuli
  • 500 ml wody
  • 150 ml octu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 laski cynamonu
  • 150 g cukru

Opis dania

Czy może być coś lepszego niż domowy burger zrobiony samodzielnie od początku do końca? W tym przepisie znajdziesz wszystko co potrzebnem, by zadowolić swoje ambicje twórcze i podniebienia najbliższych.

Sposób
przygotowania

Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym.

Bułki:
W misce mieszamy drożdże z letnią wodą. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie chwilę wyrabiamy i dzielimy na porcje nieco mniejsze niż docelowe bułki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu do pieczenia pieczywa w 200 C przez 15 minut.

Konfitura z cebuli:
Na rozgrzanym woku podsmażamy boczek, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 10 minut później dodajemy czosnek i wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. Dosypujemy cukier brązowy i czekamy aż stanie się płynny. Na koniec wlewamy syrop klonowy, ocet balsamiczny i dodajemy chilli. Redukujemy, aż konfitura zrobi się gęsta. Sprawdzamy smak i dodajemy cukru lub octu jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Cebula piklowana:
Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cebulę i odstawiamy.

Sos musztardowy:
Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy whisky, musztardę, szczypior i doprawiamy do smaku.

Bataty pieczemy. Doprawiamy do smaku ziołami i solą.

Składniki

Składniki ogólne:

  • Kiełbasa Beskidzka Duda
  • 500 g batatów

Bułki:

  • 1,3 kg mąki
  • 400 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 28 g drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • sezam

Dżem z boczku:

  • 250 g boczku
  • 4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • chilli
  • sól i pieprz

Piklowana cebulka:

  • 250 g czerwonej cebuli
  • 500 ml wody
  • 150 ml octu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 laski cynamonu
  • 150 g cukru

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy