
Kiełbasa beskidzka z karmelizowaną gruszką i kozim serem
średni
20 min
4 porcje
Opis dania
Połączenie owoców i miesą stosowane jest w profesjonalnej kuchni od wieków. Karmelizowana gruszka idealnie przełamuje intensywność kiełbasy, natomiast ser pleśniowy dodaje aromatu i odpowiedniej kostystencji.
Sposób
przygotowania
Kiełbaski wrzucić na grilla. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry po około 0,5 cm. Ser pokroić na 4 części i wrzucić na grill na tacce aluminiowej w najchłodniejsze miejsce (ser ma się tylko delikatnie zagrzać). Na patelnię wsypać cukier i na małym ogniu powoli podgrzewać. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać pokrojone gruszki. Całość powoli karmelizować do momentu, aż cukier zrobi się złocisty. Na koniec dodać masło i wymieszać. Podawać ze świeżą sałatą.
Składniki
- 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 50 g brązowego cukru
- 30 g masła
- mix sałat
- 1 duża gruszka
- 180 g koziego sera pleśniowego
Polecane
produkty
