Kiełbasa beskidzka z karmelizowaną gruszką i kozim serem

średni 20 min 4 porcje

Składniki

  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 50 g brązowego cukru
  • 30 g masła
  • mix sałat
  • 1 duża gruszka
  • 180 g koziego sera pleśniowego

Opis dania

Połączenie owoców i miesą stosowane jest w profesjonalnej kuchni od wieków. Karmelizowana gruszka idealnie przełamuje intensywność kiełbasy, natomiast ser pleśniowy dodaje aromatu i odpowiedniej kostystencji.

Sposób
przygotowania

Kiełbaski wrzucić na grilla. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry po około 0,5 cm. Ser pokroić na 4 części i wrzucić na grill na tacce aluminiowej w najchłodniejsze miejsce (ser ma się tylko delikatnie zagrzać). Na patelnię wsypać cukier i na małym ogniu powoli podgrzewać. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać pokrojone gruszki. Całość powoli karmelizować do momentu, aż cukier zrobi się złocisty. Na koniec dodać masło i wymieszać. Podawać ze świeżą sałatą.

Składniki

  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 50 g brązowego cukru
  • 30 g masła
  • mix sałat
  • 1 duża gruszka
  • 180 g koziego sera pleśniowego

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka