Kiełbasa beskidzka z pieczonymi ziemniakami z ogniska i sosem tzatziki
Składniki
- 4 szt. ziemniaków
- 2 kawałki kiełbasy beskidzkiej
- 100 g masła
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g zielonego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- koperek
- ocet winny
- sól
- pieprz
Opis dania
Połączenie ziemniaków i kiełbasy jeszcze nigdy nie było tak smaczne. Pieczone ziemniaki i sos tzatziki tworzą z banalnego dania podróż kulinarną pełną unikalnych doznań.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki pokroić w plastry i poukładać na kawałku foli aluminiowej naprzemiennie: plaster ziemniaka – odrobina masła – plaster ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, zawinąć szczelnie w kulkę. Powtórzyć proces z każdym ziemniakiem. Zawinięte ziemniaki można przygotować na kilka sposobów:
1 . Wkładając ziemniaki do żaru ogniska
2 . Na grillu co jakiś czas obracając
3. W piekarniku w rozgrzanym do 180 stopni – ok.25 min
Żeby sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe, wystarczy nakłuć je wykałaczką - gdy wbije się bez oporu tzn. że ziemniaki są ugotowane w środku.
Sos:
Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć sok po to, by sos był gęsty i kremowy - połączyć sam miąższ z jogurtem greckim. Dodać 2 ząbki wyciśniętego czosnku, drobno pokruszony ser feta, odrobinę posiekanego koperku, sól, pieprz i małą łyżeczkę octu winnego. Całość dokładnie wymieszać.
Kiełbaski upiec na grillu lub w piekarniku.
Ziemniaki podawać na folii, w której się piekły, lekko odwijając folię w taki sposób, by masło się nie wylało. Obok na talerzu ulożyć kiełbaski i łyżkę sosu.
Składniki
- 4 szt. ziemniaków
- 2 kawałki kiełbasy beskidzkiej
- 100 g masła
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g zielonego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- koperek
- ocet winny
- sól
- pieprz