Kiełbasa w cieście francuskim

łatwy 20 min 3 porcje

Składniki

Potrzebne składniki

Ciekawą formą kiełbasek w cieście francuskim są tzw. koperty. Prezentują się estetycznie, ale smakują jeszcze lepiej. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • ulubioną kiełbasę – proponujemy kiełbasę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g startego sera żółtego.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie kiełbasy i ciasta francuskiego jest przyrządzenie pysznych szaszłyków. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • ulubioną, grubą kiełbasę — polecamy krakowską suchą bądź kiełbasę żywiecką drobiową z linii Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko.

Opis dania

Kiełbaski w cieście francuskim — hit wśród przekąsek imprezowych

Kiełbaski w cieście francuskim to świetny pomysł na wieczorną przekąskę, ale też danie imprezowe. Można je wykonać na kilka sposobów, a do ich przyrządzenia nie potrzeba dużej ilości składników czy też wymyślnych dodatków. Co więcej, do przepis na kiełbaski w cieście francuskim obejmuje gotowe ciasto francuskie, stąd też czas ich przygotowania jest stosunkowo krótki. Gwarantujemy, że nasz pomysł na ciasto francuskie z kiełbaską jest prosty, smaczny i cieszy się dużą popularnością wśród gości.

Aby danie było smaczne, warto wybrać odpowiedniej jakości kiełbaski. Najlepsze będą te wędzone, o niskiej zawartości tłuszczu. W zależności od Twoich upodobań możesz wybrać kiełbaski wieprzowe, drobiowe czy też z dodatkiem innych rodzajów mięsa. Nie wybieraj jednak zbyt tłustych gatunków. W procesie pieczenia będzie wytapiał się tłuszcz, który z kolei sprawi, że ciasto francuskie namoknie, a w konsekwencji nie będzie chrupiące. Całość też nie będzie prezentować się zbyt estetycznie.

Sposób
przygotowania

Jak zrobić “koperty” kiełbaski w cieśnie francuskim?

  1. Ciasto francuskie potnij na równe kawałki – kwadraty. Z 1 opakowania powinno udać Ci się wyciąć 12 sztuk, chyba, że chcesz przygotować większe, możesz wyciąć mniejszą ilość.
  2. Na wyciętym kawałku ciasta francuskiego ułóż kiełbasę beskidzką, odrobinę dłuższą niż odległość pomiędzy dwoma przeciwnymi rogami,
  3. Zawiń dwa rogi po przekątnej i połącz je ze sobą,
  4. Dokładnie tak samo postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego.
  5. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia, a następnie ułóż w odpowiedniej odległości przygotowane koperty z kiełbasek i ciasta francuskiego i posyp je startym żółtym serem.
  6. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż do momentu zarumienienia ciasta.

Tak przygotowane kiełbaski w cieście francuskim możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

A może szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego?

Przygotowanie jest banalnie proste.

  1. Kiełbasę pokrój na mniejsze, ale długie kawałki. Powinny mieć one grubość około 2-3 centymetrów, a długość ok. 10 cm.
  2. Ciasto francuskie przekrój na trzy kawałki wzdłuż, o szerokości 10 cm.
  3. Każdy kawałek kiełbasy zawiń jednokrotnie w ciasto francuskie — jeśli chcesz uzyskać grubsze szaszłyki, możesz zawinąć dwa kawałki, bądź pokroić kiełbasę na grubsze kawałki.
  4. Tak przygotowany rolls pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 centymetrów i nabij na wykałaczki do szaszłyków.
  5. Tak przygotowane szaszłyki umieść na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz je dodatkowo posypać serem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut, aż do momentu zarumienienia ciasta.

Z czym podawać kiełbasy w cieście francuskim?

Najpopularniejszym dodatkiem do kiełbasy w cieście francuskim jest oczywiście sos czosnkowy. W kilka chwil przygotujesz go w domu. Wystarczy mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i odrobina soli. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj z solą do jogurtu i dokładnie wymieszaj.

Możesz je także podawać z sosem serowym. W tym celu zmiksuj 1 camembert z 1 ząbkiem czosnku i 100 ml śmietanki do sosów, i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Gotowe! Takie dipy nie tylko dodadzą kiełbasie w cieście francuskim smaku, ale też sprawią, że będą prezentować się jako wytworna przekąska.
 

Składniki

Potrzebne składniki

Ciekawą formą kiełbasek w cieście francuskim są tzw. koperty. Prezentują się estetycznie, ale smakują jeszcze lepiej. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • ulubioną kiełbasę – proponujemy kiełbasę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g startego sera żółtego.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie kiełbasy i ciasta francuskiego jest przyrządzenie pysznych szaszłyków. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • ulubioną, grubą kiełbasę — polecamy krakowską suchą bądź kiełbasę żywiecką drobiową z linii Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko.

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy