
Kiełbasa w cieście francuskim
Składniki
Potrzebne składniki
Ciekawą formą kiełbasek w cieście francuskim są tzw. koperty. Prezentują się estetycznie, ale smakują jeszcze lepiej. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ulubioną kiełbasę – proponujemy kiełbasę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g startego sera żółtego.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie kiełbasy i ciasta francuskiego jest przyrządzenie pysznych szaszłyków. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ulubioną, grubą kiełbasę — polecamy krakowską suchą bądź kiełbasę żywiecką drobiową z linii Nasze Polskie od Duda.pl,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Opis dania
Kiełbaski w cieście francuskim — hit wśród przekąsek imprezowych
Kiełbaski w cieście francuskim to świetny pomysł na wieczorną przekąskę, ale też danie imprezowe. Można je wykonać na kilka sposobów, a do ich przyrządzenia nie potrzeba dużej ilości składników czy też wymyślnych dodatków. Co więcej, do przepis na kiełbaski w cieście francuskim obejmuje gotowe ciasto francuskie, stąd też czas ich przygotowania jest stosunkowo krótki. Gwarantujemy, że nasz pomysł na ciasto francuskie z kiełbaską jest prosty, smaczny i cieszy się dużą popularnością wśród gości.
Aby danie było smaczne, warto wybrać odpowiedniej jakości kiełbaski. Najlepsze będą te wędzone, o niskiej zawartości tłuszczu. W zależności od Twoich upodobań możesz wybrać kiełbaski wieprzowe, drobiowe czy też z dodatkiem innych rodzajów mięsa. Nie wybieraj jednak zbyt tłustych gatunków. W procesie pieczenia będzie wytapiał się tłuszcz, który z kolei sprawi, że ciasto francuskie namoknie, a w konsekwencji nie będzie chrupiące. Całość też nie będzie prezentować się zbyt estetycznie.
Sposób
przygotowania
Jak zrobić “koperty” kiełbaski w cieśnie francuskim?
- Ciasto francuskie potnij na równe kawałki – kwadraty. Z 1 opakowania powinno udać Ci się wyciąć 12 sztuk, chyba, że chcesz przygotować większe, możesz wyciąć mniejszą ilość.
- Na wyciętym kawałku ciasta francuskiego ułóż kiełbasę beskidzką, odrobinę dłuższą niż odległość pomiędzy dwoma przeciwnymi rogami,
- Zawiń dwa rogi po przekątnej i połącz je ze sobą,
- Dokładnie tak samo postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego.
- Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia, a następnie ułóż w odpowiedniej odległości przygotowane koperty z kiełbasek i ciasta francuskiego i posyp je startym żółtym serem.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż do momentu zarumienienia ciasta.
Tak przygotowane kiełbaski w cieście francuskim możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
A może szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego?
Przygotowanie jest banalnie proste.
- Kiełbasę pokrój na mniejsze, ale długie kawałki. Powinny mieć one grubość około 2-3 centymetrów, a długość ok. 10 cm.
- Ciasto francuskie przekrój na trzy kawałki wzdłuż, o szerokości 10 cm.
- Każdy kawałek kiełbasy zawiń jednokrotnie w ciasto francuskie — jeśli chcesz uzyskać grubsze szaszłyki, możesz zawinąć dwa kawałki, bądź pokroić kiełbasę na grubsze kawałki.
- Tak przygotowany rolls pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 centymetrów i nabij na wykałaczki do szaszłyków.
- Tak przygotowane szaszłyki umieść na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz je dodatkowo posypać serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut, aż do momentu zarumienienia ciasta.
Z czym podawać kiełbasy w cieście francuskim?
Najpopularniejszym dodatkiem do kiełbasy w cieście francuskim jest oczywiście sos czosnkowy. W kilka chwil przygotujesz go w domu. Wystarczy mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i odrobina soli. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj z solą do jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Możesz je także podawać z sosem serowym. W tym celu zmiksuj 1 camembert z 1 ząbkiem czosnku i 100 ml śmietanki do sosów, i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe! Takie dipy nie tylko dodadzą kiełbasie w cieście francuskim smaku, ale też sprawią, że będą prezentować się jako wytworna przekąska.
Składniki
Potrzebne składniki
Ciekawą formą kiełbasek w cieście francuskim są tzw. koperty. Prezentują się estetycznie, ale smakują jeszcze lepiej. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ulubioną kiełbasę – proponujemy kiełbasę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g startego sera żółtego.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie kiełbasy i ciasta francuskiego jest przyrządzenie pysznych szaszłyków. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ulubioną, grubą kiełbasę — polecamy krakowską suchą bądź kiełbasę żywiecką drobiową z linii Nasze Polskie od Duda.pl,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Polecane
produkty
