Kiełbasa w piwie na kapuście kiszonej
średni
25 min
2 porcje
Składniki
- piwo
- 2 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 2 szt cebuli
- kminek
- tymianek
- pieprz
- musztarda
- bulion
- 300 g kapusty kiszonej
Opis dania
Tradycyjnie podana, duszona kiełbasa z goryczką piwa, zakwaszona kapustą kiszoną. Danie dla miłośników wyrazistych biesiadnych potraw.Sposób
przygotowania
Pokrojoną cebulę dusimy na patelni do miękkości i złotego koloru. Dolewamy piwo, dodajemy musztardę, kminek i tymianek. Do wrzącego wywaru wkładamy kiełbasy i dusimy. Kiełbasy przekładamy na gorący ruszt, aby je zrumienić. Do cebuli dodajemy bulion i kiszoną kapustę. Zgrillowane kiełbasy nakładamy na ugotowaną kapustę z cebulą. Doprawiamy pieprzem. Można podawać z puree ziemniaczanym.
Składniki
- piwo
- 2 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 2 szt cebuli
- kminek
- tymianek
- pieprz
- musztarda
- bulion
- 300 g kapusty kiszonej