
Koreczki z fetą i kabanosem
Składniki
Z czego zrobić koreczki z kabanosem i fetą?
Przygotowując przekąski z kabanosów w postaci koreczków, warto zdecydować się na przygotowanie kilku, max. 5 wariantów. Im więcej, tym nie tylko trudniej je przyrządzić, ale też wkomponować je w pozostałe dania. Koreczki z fetą i kabanosem są o tyle wdzięczną potrawą, że można je przygotować na wiele sposobów — im więcej różnorodnych tekstur, kolorów i smaków połączysz, tym lepszy efekt możesz uzyskać. I to nie tylko ten wizualny, ale też smakowy. W tego rodzaju przekąsce na wykałaczce nie należy bać się nawet dość odważnych połączeń — pozwalają one bowiem stworzyć bardziej interesujące przekąski.
Do przygotowania naszych koreczków z kabanosem, fetą i warzywami potrzebujesz:
- ulubione kabanosy,
- ser feta,
- oliwki zielone,
- oliwki czarne,
- paprykę,
- mini kulki mozzarella,
- mini ogórki konserwowe,
- winogron,
- mini bagietkę.
Podane składniki pozwolą przygotować kilka wariantów przekąsek z kabanosów na wykałaczce, przy czym doradzamy, by w jednym wariancie znajdowało się maksymalnie 4-5 składników.
Opis dania
Koreczki z fetą i kabanosem jako idealne koreczki imprezowe
Przekąski z kabanosów w postaci koreczków to najczęstsza pozycja wśród imprezowego menu. Mają one nie tylko walory smakowe, ale też estetyczne. Doskonale prezentują się jako przekąski na wykałaczkach, są łatwe w spożyciu i nie wymagają dodatkowych akcesoriów. Koreczki z fetą i kabanosem goście mogą po prostu jeść — bez użycia sztućców, talerzyków czy nawet miejsca siedzącego. To właśnie jeden z ważniejszych powodów, dla których przekąski z kabanosów cieszą się dużym zainteresowaniem na każdej imprezie — coraz więcej przyjęć biznesowych jest organizowanych w formie otwartej, ze szwedzkim stołem i wysokimi stolikami, umożliwiającymi spożywanie przekąsek na stojąco.
Wbrew pozorom, koreczki z kabanosem i fetą można przygotować nie tylko na zimno — doskonale sprawdzą się także w wersji na ciepło. Przepisów na pyszne przekąski z kabanosów jest wiele. Sprawdź, nasze propozycje i wybierz swoje ulubione smaki.
Sposób
przygotowania
Krok po kroku, czyli zrób przystawki z kabanosa, fety i warzyw
Bez względu na to, na który wariant koreczków z fetą i kabanosem się zdecydujesz, tak samo musisz przygotować wszystkie składniki. W celu przygotowania składników:
- odsącz ogórki konserwowe, oliwki i mini kulki mozzarelli z zalewy,
- ser feta pokrój w kostkę,
- paprykę pokrój w kostkę,
- ogórki konserwowe pokrój w koreczki,
- kabanosy pokrój w koreczki,
- mini bagietkę pokrój w koreczki, posmaruj masłem i włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, do momentu zarumienienia.
Z tak przygotowanych składników możesz przygotować przekąski z kabanosów i warzyw na wykałaczce w kilku wariantach. Proponujemy nabić na wykałaczkę składniki w poniższej kolejności:
- kabanos, ser feta, oliwka zielona, winogron,
- kabanos, mini kulka mozzarelli, papryka, oliwka czarna,
- kabanos, ser feta, mini ogórek konserwowy, papryka,
- bagietka, kabanos, ser feta, winogron.
Możliwości stworzenia przekąsek z kabanosów na wykałaczce jest wiele — możesz nie tylko dowolnie łączyć składniki, ale też wybierać inne. Ważne, by łączyć różne smaki i kolory.
Z czym podawać koreczki z kabanosem?
Niektórzy uważają, że koreczki z kabanosów i fety są nudną przekąską imprezową. Nic bardziej mylnego. Nie tylko pięknie się prezentują i smakują, ale można je podawać na wiele różnych wariantów. Część osób nie spotkała się z takim wariantem, ale koreczki z kabanosem doskonale łączą się z różnego rodzaju sosami i dipami. Jeśli chcesz, by Twoi goście, poznali niepowtarzalne smaki, do koreczków możesz zaserwować sosy:
- czosnkowy,
- majonezowo-ketchupowy,
- serowy,
- salsa.
Jak je przygotować?
- Sos czosnkowy: jogurt grecki wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu, doma ząbkami przeciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku.
- Sos majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami dowolnego ketchupu — może być zarówno ostry, jak i pikantny,
- Sos serowy: zmiksuj 1 camembert z 1 ząbkiem czosnku i 100 ml śmietanki do sosów, możesz doprawić solą, pieprzem.
- Sos salsa: Podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 250 ml bulionu i zagotuj. Dopraw przy wykorzystaniu soli, pieprzu, octu i sosu sojowego. Możesz go dłużej wygotować, by zgęstniał bądź też delikatnie zagęścić mąką.
Składniki
Z czego zrobić koreczki z kabanosem i fetą?
Przygotowując przekąski z kabanosów w postaci koreczków, warto zdecydować się na przygotowanie kilku, max. 5 wariantów. Im więcej, tym nie tylko trudniej je przyrządzić, ale też wkomponować je w pozostałe dania. Koreczki z fetą i kabanosem są o tyle wdzięczną potrawą, że można je przygotować na wiele sposobów — im więcej różnorodnych tekstur, kolorów i smaków połączysz, tym lepszy efekt możesz uzyskać. I to nie tylko ten wizualny, ale też smakowy. W tego rodzaju przekąsce na wykałaczce nie należy bać się nawet dość odważnych połączeń — pozwalają one bowiem stworzyć bardziej interesujące przekąski.
Do przygotowania naszych koreczków z kabanosem, fetą i warzywami potrzebujesz:
- ulubione kabanosy,
- ser feta,
- oliwki zielone,
- oliwki czarne,
- paprykę,
- mini kulki mozzarella,
- mini ogórki konserwowe,
- winogron,
- mini bagietkę.
Podane składniki pozwolą przygotować kilka wariantów przekąsek z kabanosów na wykałaczce, przy czym doradzamy, by w jednym wariancie znajdowało się maksymalnie 4-5 składników.
Polecane
produkty

Kabanosy Wieprzowe 95g

Kabanosy Pikantne 95g

Kabanosy Drobiowo-Wieprzowe 95g

Kabanosy swojski boczek 95g
