
Kwaśnica
średni
60 min
4 porcje
Składniki
- kawałek żeberka wieprzowego (może być wędzone)
- 2 kawałki Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 250 g boczku
- ok. 500 g kapusty kiszonej
- ok. 600 g ziemniaków
- 20 g suszonych grzybów
- 1 średnia marchewka
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- majeranek
- ziele angielskie
Opis dania
Tradycyjna kwaśnica z sycącą wkładką w postaci żeberek i kiełbasy. Wyrazista zupa dla miłośników klimatu górskich schronisk.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z wodą włożyć umyte mięso oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać liść, ziele, pieprz, sól, grzyby. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dołożyć ziemniaki, marchew, kapustę kiszoną, majeranek i gotować jeszcze około 20 minut.
Składniki
- kawałek żeberka wieprzowego (może być wędzone)
- 2 kawałki Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 250 g boczku
- ok. 500 g kapusty kiszonej
- ok. 600 g ziemniaków
- 20 g suszonych grzybów
- 1 średnia marchewka
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- majeranek
- ziele angielskie
Polecane
produkty
