Kwaśnica

średni 60 min 4 porcje

Składniki

  • kawałek żeberka wieprzowego (może być wędzone)
  • 2 kawałki Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 250 g boczku
  • ok. 500 g kapusty kiszonej
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ziele angielskie

Opis dania

Tradycyjna kwaśnica z sycącą wkładką w postaci żeberek i kiełbasy. Wyrazista zupa dla miłośników klimatu górskich schronisk.

Sposób
przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z wodą włożyć umyte mięso oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać liść, ziele, pieprz, sól, grzyby. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dołożyć ziemniaki, marchew, kapustę kiszoną, majeranek i gotować jeszcze około 20 minut.

Składniki

  • kawałek żeberka wieprzowego (może być wędzone)
  • 2 kawałki Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 250 g boczku
  • ok. 500 g kapusty kiszonej
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ziele angielskie

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy