Łazanki z kiełbasą

średni 40 min 4 porcje

Składniki

Z czego przygotować łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną?

Do przygotowania łazanek z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą potrzebne są:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy jałowcowej bądź też kiełbasy krakowskiej suchej lub żywieckiej,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 gram makaronu łazanki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Wskazane ilości składników możesz dowolnie modyfikować – są one orientacyjne. Jeśli lubisz łazanki z kapustą kiszoną z niewielką ilością mięsa, możesz z niego zrezygnować. Możesz też użyć mniej mięsa, a więcej kapusty kiszonej i odwrotnie. Każdy kocha łazanki z kapustą kiszoną za coś innego – jedni za kwaskowaty, nieco ostry smak, a inni za aromat wędzonej kiełbasy. Modyfikacje w zakresie zmian ilości poszczególnych składników pozwalają również zmienić smak gotowego dania.

Opis dania

Łazanki z kiełbasą — staropolskie danie

Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną to jeden ze starszych przepisów na pyszny obiad. Pomimo iż wydaje się, że danie to ma tylko jedną opcję wykonania, można je zrobić na kilka sposobów. Wystarczy dodać do niego pieczarki lub grzyby lub przepłukać kapustę kiszoną przed je ugotowaniem. Takie drobne zmiany całkowicie zmieniają smak łazanek z kapustą kiszoną i kiełbasą.

Łazanki z grzybami i kapustą kiszoną kojarzą się wielu z daniem wigilijnym. Pomimo to na wielu polskich stołach, danie to gości również w inne dni w ciągu całego roku. Wzbogacone o kiełbasę nabiera innego smaku, ale też jest pożywne. Nic dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością, bo jest też proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis na łazanki z kiełbasą, pieczarkami i kapustą kiszoną.

Sposób
przygotowania

Jak przygotować łazanki z kapustą i pieczarkami?

Przygotowując łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, warto rozpocząć przygotowania od składników, które wymagają najdłuższej obróbki. W przypadku tego dania najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie kapusty kiszonej oraz kiełbasy wędzonej – produktów, które mają najważniejszy wpływ na smak końcowy dania.

  • Kapustę kiszoną zalej wodą do wysokości kapusty, tak by została całkowicie przykryta i na małym ogniu gotuj aż do miękkości.
  • W osobnym garnku ugotuj makaron łazanki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien zostać ugotowany al dente. Po jego ugotowaniu najlepiej od razu przelać go przez durszlak i zlać delikatnie zimną wodą.
  • Na patelni przygotuj kiełbasę. Wybrany rodzaj kiełbasy pokrój w kostkę bądź drobne talarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno poszatkowaną cebulę.
  • Gdy cebula nabierze rumianych kolorów, dodaj do niej kiełbasę i również smaż do momentu, gdy się zarumieni.
  • Na koniec do kiełbasy dodaj pieczarki pokrojone w drobną kostkę.
  • Gdy kapusta się ugotuje, ostrożnie odcedź ją z nadmiaru wody i dodaj do niej przygotowaną wędlinę z pieczarkami i cebulą.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw za pomocą soli i pieprzu.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat łazanek z kapustą i kiełbasą?

  • Łazanki to danie kojarzące się z Wigilią i postnym posiłkiem, jednak po dodaniu wędliny czy też mięsa zyskują inny smak i stają się niezwykle pożywne.
  • Do łazanek najlepiej pasuje makaron łazanki – makaron o niewielkich kwadratowych kształtach.
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą wędzoną można przygotować nie tylko z kiszonej kapusty, ale też świeżej kapusty.
  • Jeśli uwielbiasz grzyby, to do łazanek z kapustą i kiełbasą możesz dodać również kilka podsmażonych i namoczonych wcześniej grzybów.
  • Jeśli do tej pory do przyprawienia łazanek w sklepie wykorzystywałeś konkretną mieszankę przypraw w płynie, to spróbuj zastąpić ja sosem sojowym. 

Tradycyjne łazanki z kapustą to dla wielu smak dzieciństwa, jednak wdrożenie zaproponowanych zmian z pewnością pozwoli Ci odkryć smak łazanek z kiełbasą  na nowo, a być może nawet poznać ich nowe wydanie.

Składniki

Z czego przygotować łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną?

Do przygotowania łazanek z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą potrzebne są:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy jałowcowej bądź też kiełbasy krakowskiej suchej lub żywieckiej,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 gram makaronu łazanki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Wskazane ilości składników możesz dowolnie modyfikować – są one orientacyjne. Jeśli lubisz łazanki z kapustą kiszoną z niewielką ilością mięsa, możesz z niego zrezygnować. Możesz też użyć mniej mięsa, a więcej kapusty kiszonej i odwrotnie. Każdy kocha łazanki z kapustą kiszoną za coś innego – jedni za kwaskowaty, nieco ostry smak, a inni za aromat wędzonej kiełbasy. Modyfikacje w zakresie zmian ilości poszczególnych składników pozwalają również zmienić smak gotowego dania.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Krakowska
sucha

Kiełbasa
żywiecka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy