Leczo z kiełbasą
Składniki
Czego potrzebujesz do przygotowania leczo z kiełbasą?
Leczo z kiełbasą możesz przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze są składniki, ale te możesz dopasować według własnych upodobań. Co ważne – wskazane ilości również możesz modyfikować, dlatego bez względu na to, jakie warzywa znajdują się w Twojej lodówce, z pewnością znajdziesz coś idealnego. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą potrzebujesz:
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 zielone papryki,
- 8 średniej wielkości pieczarek,
- 1 fasola czerwona w puszce,
- 2 cebule,
- 1 cukinię,
- 1 puszkę pomidorów bez skórki bądź 3 pomidory malinowe,
- 2 laski kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej Nasze Polskie od Duda.pl,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
- 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczkę wędzonej papryki,
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczkę przyprawy do leczo,
- sól i pieprz wg uznania,
- odrobinę oleju.
Jeśli chcesz zrobić leczo z kiełbasą i warzywami w łagodniejszej wersji, pomiń ostrą paprykę w proszku. Jeśli jednak uwielbiasz ostre smaki, pod koniec gotowania możesz do leczo dorzucić 1 papryczkę jalapeno.
Opis dania
Leczo z kiełbasą — idealne nie tylko jesienią
Leczo to jedno z tych dań jednogarnkowych, które w polskich domach pojawia się nie tylko jesienią, ale o każdej porze roku. Ogromnym plusem tej potrawy jest możliwość wykorzystania dowolnych, sezonowych warzyw. Najczęściej leczo wykonuje się z kiełbasą, jednak jeśli nie jesteś jej fanem, możesz wykonać leczo warzywne czy też leczo z inną wędliną. Przepisów na leczo jest wiele, tak samo dużo, jak dużo jest fanów tego dania.
Odpowiednie przyprawy do leczo nadają mu niepowtarzalny smak i odrobinę ostrości, dzięki czemu danie to może być traktowane jako rozgrzewające.
Leczko z kiełbasą połączone z dodatkiem węglowodanów może stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy. Co równie korzystne — leczo doskonale smakuje równie dobrze z ziemniakami, ryżem, różnego rodzaju kaszami czy też świeżym pieczywem bądź w postaci grzanek.
Sprawdź, jak zrobić leczo i wybierz własną kombinację dodatków, z którymi je podasz!
Sposób
przygotowania
Jak zrobić leczo z warzywami i kiełbasą?
Przygotowanie leczo z warzywami i kiełbasą jest proste, aczkolwiek wymaga odpowiedniego postępowania. W przypadku tej potrawy należy zadbać, by warzywa dodawać w kolejności – od tych najdłużej gotujących się, do najkrócej. Niektóre szkoły mówią, że można wrzucić wszystkie warzywa w tym samym momencie – warto mieć jednak świadomość, że w przypadku leczo z cukinią, cukinia rozgotuje się na tyle mocno, że może nie być zbyt widoczna. Jak więc zrobić leczo z kiełbasą i warzywami?
- W dużym garnku podsmaż na odrobinie oleju drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jak cebula się zarumieni, wrzuć do niej kiełbasę myśliwską bądź jałowcową pokrojoną w niezbyt grube talarki. Całość dalej podsmażaj przez kilka minut, aż kiełbasa nabierze złocistego koloru.
- Teraz możesz przygotować warzywa do leczo. Papryki pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Paprykę i pieczarki możesz wrzucić do kiełbasy w tym samym czasie. Jak warzywa delikatnie zmiękną, dodaj do ich pokrojoną w kostkę cukinię i puszkę pomidorów bez skórki. Jeśli będziesz używać całych pomidorów, sparz je, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
- Całość gotuj aż do momentu, gdy warzywa zmiękną.
- Na koniec dodaj puszkę fasoli czerwonej – wcześniej przepłucz ją pod bieżącą wodą.
- Teraz pora na przyprawy – wskazane ilości są orientacyjne. Leczo z kiełbasą dopraw podanymi przyprawami, jednak zgodnie z własnymi upodobaniami.
Z czym podawać leczo z kiełbasą?
Leczo z kiełbasą i warzywami jest świetnym daniem obiadowym. Doskonale smakuje w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami bądź ryżem. Jeśli jesteś fanem kasz, do leczo z warzywami doskonale pasuje kasza jaglana bądź też kasza bulgur. Możesz jednak zdecydować się na podanie leczo z kiełbasą i cukinią z pieczywem. Dobrym rozwiązaniem będzie świeża bagietka, jednak jeśli masz pieczywo bądź bułkę z dnia poprzedniego, możesz podać ja w formie grzanki. Wystarczy, że posmarujesz pieczywo delikatnie masłem i przez kilka minut podsmażyć na suchej patelni.
Składniki
Czego potrzebujesz do przygotowania leczo z kiełbasą?
Leczo z kiełbasą możesz przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze są składniki, ale te możesz dopasować według własnych upodobań. Co ważne – wskazane ilości również możesz modyfikować, dlatego bez względu na to, jakie warzywa znajdują się w Twojej lodówce, z pewnością znajdziesz coś idealnego. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą potrzebujesz:
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 zielone papryki,
- 8 średniej wielkości pieczarek,
- 1 fasola czerwona w puszce,
- 2 cebule,
- 1 cukinię,
- 1 puszkę pomidorów bez skórki bądź 3 pomidory malinowe,
- 2 laski kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej Nasze Polskie od Duda.pl,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
- 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczkę wędzonej papryki,
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczkę przyprawy do leczo,
- sól i pieprz wg uznania,
- odrobinę oleju.
Jeśli chcesz zrobić leczo z kiełbasą i warzywami w łagodniejszej wersji, pomiń ostrą paprykę w proszku. Jeśli jednak uwielbiasz ostre smaki, pod koniec gotowania możesz do leczo dorzucić 1 papryczkę jalapeno.