Leczo z kiełbasą

łatwy 80 min 5 porcji

Składniki

Czego potrzebujesz do przygotowania leczo z kiełbasą?

Leczo z kiełbasą możesz przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze są składniki, ale te możesz dopasować według własnych upodobań. Co ważne – wskazane ilości również możesz modyfikować, dlatego bez względu na to, jakie warzywa znajdują się w Twojej lodówce, z pewnością znajdziesz coś idealnego. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą potrzebujesz:

  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 8 średniej wielkości pieczarek,
  • 1 fasola czerwona w puszce,
  • 2 cebule,
  • 1 cukinię,
  • 1 puszkę pomidorów bez skórki bądź 3 pomidory malinowe,
  • 2 laski kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki,
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę przyprawy do leczo,
  • sól i pieprz wg uznania,
  • odrobinę oleju.

Jeśli chcesz zrobić leczo z kiełbasą i warzywami w łagodniejszej wersji, pomiń ostrą paprykę w proszku. Jeśli jednak uwielbiasz ostre smaki, pod koniec gotowania możesz do leczo dorzucić 1 papryczkę jalapeno.

Opis dania

Leczo z kiełbasą — idealne nie tylko jesienią

Leczo to jedno z tych dań jednogarnkowych, które w polskich domach pojawia się nie tylko jesienią, ale o każdej porze roku. Ogromnym plusem tej potrawy jest możliwość wykorzystania dowolnych, sezonowych warzyw. Najczęściej leczo wykonuje się z kiełbasą, jednak jeśli nie jesteś jej fanem, możesz wykonać leczo warzywne czy też leczo z inną wędliną. Przepisów na leczo jest wiele, tak samo dużo, jak dużo jest fanów tego dania. 

Odpowiednie przyprawy do leczo nadają mu niepowtarzalny smak i odrobinę ostrości, dzięki czemu danie to może być traktowane jako rozgrzewające.

Leczko z kiełbasą połączone z dodatkiem węglowodanów może stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy. Co równie korzystne — leczo doskonale smakuje równie dobrze z ziemniakami, ryżem, różnego rodzaju kaszami czy też świeżym pieczywem bądź w postaci grzanek.

Sprawdź, jak zrobić leczo i wybierz własną kombinację dodatków, z którymi je podasz!

Sposób
przygotowania

Jak zrobić leczo z warzywami i kiełbasą?

Przygotowanie leczo z warzywami i kiełbasą jest proste, aczkolwiek wymaga odpowiedniego postępowania. W przypadku tej potrawy należy zadbać, by warzywa dodawać w kolejności – od tych najdłużej gotujących się, do najkrócej. Niektóre szkoły mówią, że można wrzucić wszystkie warzywa w tym samym momencie – warto mieć jednak świadomość, że w przypadku leczo z cukinią, cukinia rozgotuje się na tyle mocno, że może nie być zbyt widoczna. Jak więc zrobić leczo z kiełbasą i warzywami?

  1. W dużym garnku podsmaż na odrobinie oleju drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Jak cebula się zarumieni, wrzuć do niej kiełbasę myśliwską bądź jałowcową pokrojoną w niezbyt grube talarki. Całość dalej podsmażaj przez kilka minut, aż kiełbasa nabierze złocistego koloru.
  3. Teraz możesz przygotować warzywa do leczo. Papryki pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  4. Paprykę i pieczarki możesz wrzucić do kiełbasy w tym samym czasie. Jak warzywa delikatnie zmiękną, dodaj do ich pokrojoną w kostkę cukinię i puszkę pomidorów bez skórki. Jeśli będziesz używać całych pomidorów, sparz je, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
  5. Całość gotuj aż do momentu, gdy warzywa zmiękną.
  6. Na koniec dodaj puszkę fasoli czerwonej – wcześniej przepłucz ją pod bieżącą wodą.
  7. Teraz pora na przyprawy – wskazane ilości są orientacyjne. Leczo z kiełbasą dopraw podanymi przyprawami, jednak zgodnie z własnymi upodobaniami.

Z czym podawać leczo z kiełbasą?

Leczo z kiełbasą i warzywami jest świetnym daniem obiadowym. Doskonale smakuje w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami bądź ryżem. Jeśli jesteś fanem kasz, do leczo z warzywami doskonale pasuje kasza jaglana bądź też kasza bulgur. Możesz jednak zdecydować się na podanie leczo z kiełbasą i cukinią z pieczywem. Dobrym rozwiązaniem będzie świeża bagietka, jednak jeśli masz pieczywo bądź bułkę z dnia poprzedniego, możesz podać ja w formie grzanki. Wystarczy, że posmarujesz pieczywo delikatnie masłem i przez kilka minut podsmażyć na suchej patelni. 

Składniki

Czego potrzebujesz do przygotowania leczo z kiełbasą?

Leczo z kiełbasą możesz przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze są składniki, ale te możesz dopasować według własnych upodobań. Co ważne – wskazane ilości również możesz modyfikować, dlatego bez względu na to, jakie warzywa znajdują się w Twojej lodówce, z pewnością znajdziesz coś idealnego. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą potrzebujesz:

  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 8 średniej wielkości pieczarek,
  • 1 fasola czerwona w puszce,
  • 2 cebule,
  • 1 cukinię,
  • 1 puszkę pomidorów bez skórki bądź 3 pomidory malinowe,
  • 2 laski kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej Nasze Polskie od Duda.pl,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki,
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę przyprawy do leczo,
  • sól i pieprz wg uznania,
  • odrobinę oleju.

Jeśli chcesz zrobić leczo z kiełbasą i warzywami w łagodniejszej wersji, pomiń ostrą paprykę w proszku. Jeśli jednak uwielbiasz ostre smaki, pod koniec gotowania możesz do leczo dorzucić 1 papryczkę jalapeno.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

KIEŁBASA MYŚLIWSKA Z MIĘSEM Z JELENIA

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy