Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
Składniki
Co potrzeba na leczo z kiełbasą i warzywami?
Do przygotowania leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką potrzebujesz:
- 3 duże papryki – możesz postawić na każdy inny kolor bądź też wybrać wszystkie czerwone,
- 500 g pieczarek,
- 500 g kiełbasy – doskonale sprawdzi się myśliwska bądź jałowcowa od Duda.pl,
- 3 średniej wielkości pomidory, najlepiej malinowe,
- 1 większą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, oregano, chili,
- odrobinę oleju.
Jeśli uwielbiasz warzywa w leczo z kiełbasą, to poza wspomnianymi możesz dodać do niego również cukinię. Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej pożywne, dodaj do niego 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę.
Opis dania
Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką — dlaczego warto?
Leczo z kiełbasą, papryką i warzywami to jedno z tych dań, które jest niezwykle sycące, rozgrzewające, smaczne i proste w wykonaniu. Jest to danie jednogarnkowe, które warto szczególnie wykonywać w sezonie jesiennym, gdy pod dostatkiem jest mięsistych i aromatycznych papryk. Warto pamiętać, że leczo z kiełbasą i warzywami jest ogromną bombą witaminową. Można do jego przygotowania użyć bowiem praktycznie większości warzyw, tworząc garnek różnorodności. Jest to prosty sposób na dostarczenie domowników niezbędnych witamin i minerałów, ale też przemycenie dzieciom warzyw, szczególnie tym, które niechętnie po nie sięgają.
Wiele osób uwielbia leczo z kiełbasą i warzywami za różnorodność. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów – z kiełbasą lub bez, ale też z warzyw, które są pod ręką. Zawsze wychodzi smaczne. Poza składnikami ważne jest odpowiednie doprawienie potrawy. Leczo z kiełbasą, papryką i pieczarkami powinno być nieco ostrawe – efekt ten można uzyskać dzięki dodaniu ostrej papryki mielonej.
Sposób
przygotowania
Jak zrobić leczo z kiełbasą?
Przygotowanie leczo z kiełbasą i warzywami jest niezwykle proste. Najlepiej danie przygotować w dużym garnku. Decydując się na przyrządzenie mniejszej porcji, można wykorzystać głęboką patelnię. Poniżej wyjaśniamy, jak krok po kroku przygotować danie z kiełbasy i warzyw:
- Na odrobinie oleju podsmaż na patelni drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po kilku minutach do cebuli i czosnku dodaj obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż kilka minut, do zarumienienia warzyw.
- Tak przygotowane pieczarki z cebulą i czosnkiem przełóż do większego garnka, a na patelni podsmaż kiełbasę. Kiełbasę najlepiej pokrój w plasterki bądź półplasterki i również smaż do zarumienienia. Gdyby wędlina się przypalała, dodaj odrobinę oleju bądź podlej wodą.
- Kiełbasę przełóż do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.
- Paprykę pokrój w kostkę i również wrzuć do garnka.
- Całość zalej passatą pomidorową i duś pod przykryciem, aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
- W trakcie duszenia możesz podlewać leczo wodą, choć najlepszy będzie bulion warzywny. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka, tak aby warzywa się nie przypaliły.
- Po ugotowani posyp leczo natką pietruszki i dopraw przyprawami solą, pieprzem, ostrą papryką, wędzoną papryką, oregano i chili według własnych upodobań.
O tym pamiętaj robiąc leczo
Przygotowując leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką skup się na dodaniu ulubionych warzyw. Nie musisz ściśle trzymać się wskazanych propozycji — mniej lub więcej warzyw sprawi, że leczo z kiełbasą będzie bardziej lub mnie gęste. Dodając ziemniaków czy cukinii, stworzyć pełnowartościowy posiłek, tzw. chłopskie leczo z kiełbasą, które zostanie docenione nie tylko przez mężczyzn.
Przygotowując leczo z kiełbasą i warzywami z naszego przepisu, z pewnością przyrządzisz duży garnek pyszności. Nie obawiaj się, jeśli nie wszystko zostanie zjedzone. Przez kilka dni możesz leczo przechowywać w lodówce bądź możesz przełożyć je gorące do słoików, zagotować i przechowywać przez dłuższy czas w spiżarce. Mając pożywne leczo z kiełbasą w spiżarce, masz pewność, że w kryzysowej sytuacji, masz gotowy pyszny i ciepły obiad.
Składniki
Co potrzeba na leczo z kiełbasą i warzywami?
Do przygotowania leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką potrzebujesz:
- 3 duże papryki – możesz postawić na każdy inny kolor bądź też wybrać wszystkie czerwone,
- 500 g pieczarek,
- 500 g kiełbasy – doskonale sprawdzi się myśliwska bądź jałowcowa od Duda.pl,
- 3 średniej wielkości pomidory, najlepiej malinowe,
- 1 większą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, oregano, chili,
- odrobinę oleju.
Jeśli uwielbiasz warzywa w leczo z kiełbasą, to poza wspomnianymi możesz dodać do niego również cukinię. Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej pożywne, dodaj do niego 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę.