Makaron z kiełbasą

średni 70 minut 4 porcje

Opis dania

Makaron z kiełbasą — obiad w kilka chwil

Makaron z kiełbasą to jedno z tych dań obiadowych, które jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Makaron sam w sobie jest pysznym i pożywnym posiłkiem, szczególnie uwielbianym przez dzieci. Jeśli cenisz przepisy na pożywne, pełnowartościowe i szybkie obiady, to z pewnością makaron z pieczarkami i warzywami będzie dobrym rozwiązaniem.

Kluczem w uzyskaniu właściwego smaku i aromatu potrawy, jest użycie odpowiedniej kiełbasy. W daniach z kiełbasą doskonale sprawdzają się kiełbasy aromatyczne — tu dobrym uzupełnieniem smaku warzyw będzie kiełbasa myśliwska z jeleniem z linii Nasze Polskie od Duda.pl bądź też pochodząca z tej samej linii produkcyjnej — kiełbasa jałowcowa. Ta druga uzyskała niepowtarzalny smak i aromat jedynie dzięki doprawieniu czosnkiem i pieprzem z nutą aromatu jałowcowych jagód. Wolisz mniej wyraziste smaki? Jeśli chcesz, by danie było delikatne, możesz wykorzystać również kiełbasę żywiecką drobiową.

Sposób
przygotowania

Jak przygotować danie z kiełbasą, makaronem i warzywami?

Do przygotowania dania z kiełbasą, warzywami i makaronem będziesz potrzebować naczynie do zapiekania. Jeśli nie dysponujesz naczyniem żaroodpornym, możesz to danie przygotować również na patelni. Przedstawimy dwa różne przepisy.

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, by był al dente. Po ugotowaniu nie pozostawiaj go w gorącej wodzie — odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.
  2. Na patelni z odrobiną oleju podsmaż przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj do niego kiełbasę myśliwską pokrojoną w talarki lub kostkę.
  4. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj do niej pieczarki pokrojone w plasterki.
  5. Duś kilka minut, a następnie dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego bądź pokrojone w kostkę świeże pomidory.
  6. Jeśli masz naczynie do zapiekania, wymieszaj z nim makaron z powstałym sosem z warzyw, a następnie całość posyp startym żółtym serem i włóż na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  7. Jeśli chcesz przygotować danie na patelni, do przygotowanych warzyw wrzuć makaron, dokładnie wymieszaj, a przed podaniem posyp delikatnie startym serem.

Jak jeszcze przygotować makaron z kiełbasą?

Makaron z kiełbasą to pyszne danie, które doskonale smakuje zarówno na świeżo, jak i w wersji odgrzanej na drugi dzień. Ciekawą opcją na przygotowanie makaronu z kiełbasą i warzywami jest stworzenie dania jednogarnkowego, w postaci rozgrzewającej zupy. Do jego przygotowania potrzebujesz dokładnie tych samych składników co powyżej. Możesz dodać do niego również cukinię oraz różnokolorową paprykę.

Jak je przygotować?

  1. W garnku podsmaż na niewielkiej ilości oliwy cebulę z czosnkiem. 
  2. Dodaj kiełbasę pokrojoną w talarki i smaż przez kilkanaście minut, aż do zarumienienia.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa. Paprykę, pieczarki, cukinię oraz pomidory pokrój w kostkę.
  4. Do podsmażonej kiełbasy dodaj warzywa i zalej wodą do linii warzyw.
  5. Tak przygotowane danie gotuj na małej mocy kuchenki przez około 30 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj do dania suchy makaron — jeśli zauważysz, że woda znacznie się wygotowała, dolej jej przed wrzuceniem makaronu.
  7. Makaron powinien gotować się kilka minut, aż do miękkości.
  8. Jeśli makaron będzie gotowy — danie również. 
  9. Najlepiej podawać posypane natka pietruszki i towarzystwie grzanek.

Składniki

Co potrzeba do przygotowania makaronu z kiełbasą i warzywami?

Już na samym początku pragniemy zaznaczyć, że makaron z kiełbasą i warzywami, to danie, w którym można improwizować i zaleca się eksperymentować. Wynika to z faktu, iż można użyć dowolnych warzyw, a smak całej potrawy zmieniać nie za pomocą dodanych przypraw i ziół, ale poprzez zmianę rodzaju kiełbasy. Do podstawowej wersji dania z makaronem i kiełbasą potrzebujesz:

  • 400 g makaronu – może być penne, świderki bądź też kokardki,
  • 300 g kiełbasy myśliwskiej z mięsem z jelenia,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 świeże pomidory,
  • 100 g sera żółtego – mozzarella bądź cheddar,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Poza pieczarkami do makaronu z kiełbasą i warzywami możesz dodać również paprykę, cukinię, kukurydzę czy fasolę z puszki. 

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Kiełbasa
żywiecka drobiowa

Krakowska Sucha Drobiowa

KIEŁBASA MYŚLIWSKA Z MIĘSEM Z JELENIA