
Mini kulebiaczki z ciasta francuskiego z kiełbaską z filetem, kapustą i pieczarkami
Składniki
- Kiełbasa z filetem / 100 gram
- Ciasto francuskie / 1 płat
- Kapusta kiszona / 200 gram
- Pieczarki / 100 gram
- Cebula / 1 mała sztuka
- Masło / 50 gram
- Olej / 50 ml
- Masło / 60 gram
- Liść laurowy / 2 szt
- Ziele angielskie / 3-4 kulki
- Jajko / 1 sztuka
- Sól / Pieprz / Cukier
- Tymianek
Opis dania
Mini kulebiaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą z filetem to wyjątkowa przekąska, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. W tym daniu kawałki kiełbasy z filetem są zawinięte w delikatne ciasto francuskie i pieczone, aż stają się chrupiące i złociste. Te mini kulebiaczki są doskonałym pomysłem na przekąskę na imprezy, spotkania towarzyskie lub jako dodatek do zupy lub sałatki. Ich smak i tekstura czynią je popularnym wyborem wśród miłośników wybornych przekąsek.
Sposób
przygotowania
Kapustę lekko posiekaj o przełóż do garnka. Następnie zalej wodą, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, wstaw do gotowania. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oliwy, dodaj posiekane pieczarki i przesmaż razem a na koniec dodaj pokrojoną w plasterki kiełbaskę z filetem. Smaż jeszcze kilka minut. Ugotowaną i przecedzoną kapustę wymieszaj z przesmażonymi pieczarkami i kiełbasą, dodaj masło, sól, pieprz i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ciasto francuskie podziel na 3 równe części i na każdą z nich nałóż farsz z kapusty i zawiń w rulon, szczelnie zagniatając końcówki. Z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp tymiankiem.
Piecz przez około 20 minut lub do uzyskania rumianego koloru. Smacznego!
Składniki
- Kiełbasa z filetem / 100 gram
- Ciasto francuskie / 1 płat
- Kapusta kiszona / 200 gram
- Pieczarki / 100 gram
- Cebula / 1 mała sztuka
- Masło / 50 gram
- Olej / 50 ml
- Masło / 60 gram
- Liść laurowy / 2 szt
- Ziele angielskie / 3-4 kulki
- Jajko / 1 sztuka
- Sól / Pieprz / Cukier
- Tymianek