Pizza farmerska z kiełbasą
Składniki
Składniki na pizzę farmerską z kiełbasą
Składniki na pizzę farmerską z kiełbasą i warzywami obejmują zarówno składniki na ciasto, jak i wypełnienie pizzy. Te pierwsze, stanowiące bazę idealnego ciasta, musisz użyć w podanych proporcjach, jednak te drugie możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań kulinarnych.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos pomidorowy:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na nadzienie pizzy:
- 200 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 100 g kiełbasy podwawelskiej bądź myśliwskiej od Duda.pl, pokrojonej w plastry
- kilka plasterków pepperoni
- oliwki, pokrojone w plastry
- kapary
- świeża bazylia do dekoracji
Opis dania
Pizza farmerska to danie, które wyróżnia się swoją prostotą i prostym, ale ciekawym smakiem. Ten szybki i wbrew pozorom zdrowy posiłek, inspirowany włoską kuchnią łączy w sobie świeże składniki i tradycyjne smaki, tworząc zrównoważoną i satysfakcjonującą kompozycję dla podniebienia. Jeśli uwielbiasz smak aromatycznej wędzonej kiełbasy, połączony z dużą ilością grillowanych warzyw i sera żółtego — to ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Pizza farmerska to nie tylko dobry posiłek obiadowy, ale też świetna przekąska na wieczór we dwoje czy dla niespodziewanych gości. Pizzę farmerską z kiełbasą możesz przygotować na wiele sposobów — wystarczy, że wybierzesz inny rodzaj kiełbasy, a nabierze innego smaku. To, co jest jej zdecydowanym plusem to szybkość przygotowania — składniki na nią z pewnością znajdziesz w każdej lodówce. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że to idealne danie nie tylko na awaryjne sytuacje.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie pizzy farmerskiej z kiełbasą
Przygotowanie pizzy zajmuje naprawdę kilka chwil. Idealnie, jeśli ciasto na pizzę, przygotujesz wcześniej, pozwalając mu wyrosnąć w ciepłym pomieszczeniu. Jeśli jednak bardzo się śpieszysz — możesz zdecydować się na pieczenie pizzy z pominięciem etapu wyrastania.
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
- Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Wyłóż ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni i wyrabiaj przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Umieść ciasto w natłuszczonym naczyniu, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W małym rondelku wymieszaj passatę pomidorową z przeciśniętym czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i aromaty się połączą. Odstaw na bok do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
- Wyjmij wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
- Przenieś ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, pozostawiając niewielki brzeg.
- Rozłóż równomiernie składniki na sosie pomidorowym.
- Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a składniki dobrze podpieczone.
- Wyjmij pizzę z piekarnika, udekoruj świeżą bazylią i podawaj ciepłą. Smacznego!
Dipy do pizzy farmerskiej
Pizza farmerska z kiełbasą i warzywami, będzie idealnie smakować w:
- sosem pomidorowym — wymieszaj przecier pomidorowy z posiekanym czosnkiem, suszonym oregano, bazylią i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- sosem śmietanowym z czosnkiem i ziołami — wymieszaj kwaśną śmietanę z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz suszonymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- sosem czosnkowym — wymieszaj majonez z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Każdy z tych sosów będzie idealnie pasował do Twojej pizzy i pozwoli Ci stworzyć ciekawe połączenie smaków!
Składniki
Składniki na pizzę farmerską z kiełbasą
Składniki na pizzę farmerską z kiełbasą i warzywami obejmują zarówno składniki na ciasto, jak i wypełnienie pizzy. Te pierwsze, stanowiące bazę idealnego ciasta, musisz użyć w podanych proporcjach, jednak te drugie możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań kulinarnych.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos pomidorowy:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na nadzienie pizzy:
- 200 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 100 g kiełbasy podwawelskiej bądź myśliwskiej od Duda.pl, pokrojonej w plastry
- kilka plasterków pepperoni
- oliwki, pokrojone w plastry
- kapary
- świeża bazylia do dekoracji