
Placki z blachy zapiekane z kiełbasą beskidzką i serem podgórskim
trudny
60 min
4 porcje
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 cebula
- kilka kawałków Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- ser wędzony
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- czosnek
- szczypiorek
- śmietana 18%
Opis dania
Placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Oryginalne składniki sprawiają, że placki mają wyjątkowy smak, zawierają wiele składników odżywczych oraz trafiają w wiele różnych gustów.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blaszce lub patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę pokroić w plastry i lekko przesmażyć. Na środek placka położyć kilka plastrów usmażonej kiełbasy. Posypać startym serem, złożyć w pół i zapiec przez kilka minut w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Podawać posypane dodatkową porcją sera, posiekanym szczypiorkiem i łyżką śmietany .
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 cebula
- kilka kawałków Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- ser wędzony
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- czosnek
- szczypiorek
- śmietana 18%
Polecane
produkty
