Poleśniki zapiekane na plastrach kiełbasy
średni
40 min
4
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- około 3 łyżek mąki pszennej
- 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- śmietana 18%
- 1 jajko
- sól
- liście białej kapusty
Opis dania
Poleśniki to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. W przeciwieństwie do nich, są pieczone, a nie smażone. Dzięki temu są lżejsze i łatwiejsze do strawienia.
Sposób
przygotowania
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć z nich wodę. Dodać jajko, mąkę, sól. Na liściu kapusty ułożyć cienkie plasterki kiełbasy beskidzkiej i na to nałożyć ciasto z ziemniaków. Piec w piekarniku z obydwu stron .
Po upieczeniu podawać z łezką śmietany.
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- około 3 łyżek mąki pszennej
- 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- śmietana 18%
- 1 jajko
- sól
- liście białej kapusty