Poleśniki zapiekane na plastrach kiełbasy

średni 40 min 4

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • śmietana 18%
  • 1 jajko
  • sól
  • liście białej kapusty

Opis dania

Poleśniki to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. W przeciwieństwie do nich, są pieczone, a nie smażone. Dzięki temu są lżejsze i łatwiejsze do strawienia.

Sposób
przygotowania

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć z nich wodę. Dodać jajko, mąkę, sól. Na liściu kapusty ułożyć cienkie plasterki kiełbasy beskidzkiej i na to nałożyć ciasto z ziemniaków. Piec w piekarniku z obydwu stron .

Po upieczeniu podawać z łezką śmietany.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • śmietana 18%
  • 1 jajko
  • sól
  • liście białej kapusty

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy