
Sałatka z kabanosem i kukurydzą
Składniki
Co potrzeba do sałatki z kabanosem i kukurydzą?
Uwielbiasz meksykańskie smaki? A może to dopiero Twoja pierwsza przygoda z meksykańską kuchnią? Nie obawiaj się — przygotowanie sałatki w stylu meksykańskim z kabanosem jest niezwykle proste. Co najważniejsze — po składniki wcale nie musisz lecieć do Meksyku, wszystkie znajdziesz w pobliskim sklepie.
Do sałatki z kabanosem i kukurydzą potrzebujesz:
- 1 opakowanie kabanosów pikantnych Nasze Polskie od Duda.pl,
- 1 dużą paprykę czerwoną,
- 1 puszkę kukurydzy,
- 1 puszkę fasoli czerwonej,
- 1 dojrzałe awokado,
- 7 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- 2 łyżki majonezu,
- ½ limonki,
- sól, pieprz i mielona ostra papryka do smaku,
- pęczek natki pietruszki.
Jeśli chcesz wykonać sałatkę meksykańską z kabanosem i kukurydzą w nieco łagodniejszej wersji, wykorzystaj kabanosy wieprzowe bądź drobiowo-wieprzowe zamiast proponowanych kabanosów pikantnych. Dodatkowo przygotowując sos, zrezygnuj z dodania do niego mielonej ostrej papryki.
Opis dania
Sałatka z kabanosem i kukurydzą — meksykański klimat
Wszelkiego rodzaju sałatki to jedne z tych dań, których nie można zepsuć. Smakują świetnie, bez względu na to, jakie dodatki się wykorzysta. Można łączyć warzywa z wędliną, a nawet owocami. Dodać do tego jajka i przeróżne sosy, tworząc sałatki nawiązujące do różnych smaków kuchni zagranicznych. Jedną z ulubionych stron w kuchni jest Meksyk, stąd też dziś propozycja na sałatkę z kabanosem i kukurydzą w stylu meksykańskim. Danie to jest nie tylko smaczne, ale też pożywne i pełne wartościowych witamin. Wszystko za sprawą zastosowanych dodatków. Kabanosy pozwalają dostarczyć cenną energię, a świeże warzywa — niezbędne witaminy i minerały.
Kuchnia meksykańska to różnorodne kolory, wyraziste smaki i aromaty. Wśród wykorzystywanych warzyw znajdują się limonka, fasola, chili, kukurydza, awokado i pomidor — i to właśnie z tych składników zostanie dziś wykonana sałatka meksykańska z czerwoną fasolą i kabanosem.
Sposób
przygotowania
Jak zrobić sałatkę z kabanosem i kukurydzą?
Wykonanie sałatki z kabanosem i kukurydzą jest niezwykle proste i co najważniejsze — nie jest czasochłonne. Jeśli jednak chcesz, by smaki dobrze się ze sobą połączyły, zadbaj o odpowiednio wcześniejsze jej przyrządzenie. Najlepiej, by po wymieszaniu, sałatka została pozostawiona na kilka godzin w lodówce, by smaki dobrze się “przegryzły”. Jeśli sałatkę meksykańską z kabanosem chcesz podać na imprezie, z powodzeniem możesz wykonać ją dzień wcześniej.
Jak przygotować składniki?
- Kabanosy pikantne pokrój w koreczki o grubości 1-2 cm,
- Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, a fasolę dodatkowo przepłucz wodą,
- Paprykę pokrój w kostkę,
- Awokado przekrój na pół i przekręcając rozdziel połówki. W tą połówkę, w której została pestka, ostrożnie wbij nóż i zdecydowanym ruchem wyciągnij pestkę. Teraz możesz mniejszym nożem pokroić wnętrze awokado w drobną kostkę i przy pomocy łyżki dokładnie oddzielić je od skóry,
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki.
- Tak przygotowane składniki umieść w misce i delikatnie wymieszaj.
- W osobnej salaterce przygotuj sos. Umieść w niej jogurt naturalny, majonez, sok z ½ limonki, sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Do sałatki wlej sos i delikatnymi ruchami połącz całość.
- Poszatkuj drobno natkę pietruszki i posyp nią sałatkę.
Jak ciekawie podać sałatkę z kabanosem?
Sałatkę z kabanosem i kukurydzą najprościej podawać w półmisku — każdy może wówczas sięgnąć po swoją porcję. Jeśli jednak przygotowujesz ją na ważne wydarzenie — możesz zaserwować ją w ciekawy sposób. Sałatka meksykańska z kabanosem doskonale prezentuje się w mini pojemnikach do finger food — ułatwia spożywanie dania, szczególnie podczas dużych imprez czy spotkań towarzyskich. Dobrym połączeniem jest zaserwowanie sałatki w stylu meksykańskim z kabanosem na krakersach bądź podpieczonej bagietce. Możesz ją również podać na wytrawnie, w kruchym cieście. W każdym z tych wariantów będzie nie tylko smaczna, ale też poręczna — będzie to bowiem porcja przygotowana “na raz”, do spożycia bez konieczności użycia sztućców.
Składniki
Co potrzeba do sałatki z kabanosem i kukurydzą?
Uwielbiasz meksykańskie smaki? A może to dopiero Twoja pierwsza przygoda z meksykańską kuchnią? Nie obawiaj się — przygotowanie sałatki w stylu meksykańskim z kabanosem jest niezwykle proste. Co najważniejsze — po składniki wcale nie musisz lecieć do Meksyku, wszystkie znajdziesz w pobliskim sklepie.
Do sałatki z kabanosem i kukurydzą potrzebujesz:
- 1 opakowanie kabanosów pikantnych Nasze Polskie od Duda.pl,
- 1 dużą paprykę czerwoną,
- 1 puszkę kukurydzy,
- 1 puszkę fasoli czerwonej,
- 1 dojrzałe awokado,
- 7 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- 2 łyżki majonezu,
- ½ limonki,
- sól, pieprz i mielona ostra papryka do smaku,
- pęczek natki pietruszki.
Jeśli chcesz wykonać sałatkę meksykańską z kabanosem i kukurydzą w nieco łagodniejszej wersji, wykorzystaj kabanosy wieprzowe bądź drobiowo-wieprzowe zamiast proponowanych kabanosów pikantnych. Dodatkowo przygotowując sos, zrezygnuj z dodania do niego mielonej ostrej papryki.
Polecane
produkty
