
SPRING ROLLS z Kiełbaskami z piersi
Składniki
- Czerwona kapusta / 50g
- Marchewka / 1 mała szt.
- Biała rzodkiew / 1 mała szt.
- Makaron ryżowy / 100g
- Papier ryżowy / opakowanie 100g
- Ulubione Kiełki / pół pudełka około 5 gram
- Roszponka / kilka listków
- Kiełbaski z piersią / 100 gram
Składniki na sos orzechowy:
- Masło orzechowe - 3 czubate łyżki
- Sos tahini - 1 łyżka
- sos sojowy - 2 łyżki
- Woda - 100 ml
- soki z 1/2 cytryny
- Szczypta chilli lub ostrej papryki
Opis dania
Spring rolls z kiełbaskami z piersi to lekka i smaczna potrawa, która idealnie sprawdzi się również jako przekąska podczas przyjęć. Danie to jest często przygotowywane przez zawijanie kiełbasek, świeżych warzyw i innych aromatycznych dodatków w cienkie ciasto ryżowe, a następnie smażone lub podawanie na zimno z sosem. Spring rolls z kiełbasą to doskonała przekąska na różne okazje, od przyjęć po kolacje w gronie rodziny. Ich wyjątkowy smak i różnorodność w smakowitych składnikach czynią je popularnym wyborem dla miłośników azjatyckiej kuchni i przekąsek o lekko pikantnym charakterze.
Sposób
przygotowania
Marchewkę i rzodkiewkę pokrój na cienkie słupki. Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź go na sicie i opłucz zimną wodą, aż całkowicie wystygnie. Kiełbaski pokrój na cienkie paski. Papier ryżowy układaj na dużym talerzu i zwilżaj wodą z obu stron. Po chwili papier zmięknie i będzie gotowy do zwijania. Składniki układaj na środku tak, aby pozostał margines na zakładkę – około 2 cm z każdej strony. Spring rolls zwijaj jak krokiety.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos należy zblendować. Gdyby sos był za gęsty, należy dodać więcej wody.
Składniki
- Czerwona kapusta / 50g
- Marchewka / 1 mała szt.
- Biała rzodkiew / 1 mała szt.
- Makaron ryżowy / 100g
- Papier ryżowy / opakowanie 100g
- Ulubione Kiełki / pół pudełka około 5 gram
- Roszponka / kilka listków
- Kiełbaski z piersią / 100 gram
Składniki na sos orzechowy:
- Masło orzechowe - 3 czubate łyżki
- Sos tahini - 1 łyżka
- sos sojowy - 2 łyżki
- Woda - 100 ml
- soki z 1/2 cytryny
- Szczypta chilli lub ostrej papryki