Szaszłyki na grill
Składniki
Składniki na szaszłyki na grill
Do przygotowania mięsno-warzywnych szaszłyków na grill z naszego przepisu będą Ci potrzebne:
- 500 g kiełbasy beskidzkiej od Duda.pl,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula czerwona,
- 200 g pieczarek,
- 2 cukinie.
W zależności od upodobań, możesz wykorzystać jeszcze inne warzywa - bakłażan, brokuły, pomidory czy inne.
Kluczowym dodatkiem, do uzyskania właściwego smaku szaszłyków, jest marynata. Do jej przygotowania z naszego przepisu będą potrzebne:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn).
Chcąc uzyskać wyrazisty smak dodatków, marynatę do szaszłyków warto przygotować wcześniej, tak by smaki dobrze się połączyły.
Opis dania
Szaszłyki na grillu to klasyka letnich spotkań i pikników, która cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Możliwość ich dostosowania do różnych gustów sprawia, że są one doskonałym wyborem na każdą okazję. Szaszłyki można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując różne rodzaje mięs, ryb, warzyw oraz owoców, co pozwala na tworzenie niepowtarzalnych kombinacji smakowych.
To, co ważne szaszłyki są stosunkowo łatwe do przygotowania. Wystarczy pokroić składniki, nałożyć je na patyczki i położyć na grillu. Nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych technik gotowania. Dodatkowo dzięki pokrojeniu składników na małe kawałki, szaszłyki szybko się grillują, co jest ogromną zaletą, szczególnie podczas spotkań na świeżym powietrzu, gdy każdy niecierpliwie czeka na jedzenie.
Dziś proponujemy Ci przepis na szaszłyki w wersji mięsno-warzywnej - sprawdź naszą propozycję i poznaj ich wyjątkowy smak!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie szaszłyków na grill
Przygotowanie szaszłyków zajmie Ci kilka chwil. W tej wersji to również świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.
- Kiełbasę pokrój w równą kostkę o boku około 3 cm bądź talarki.
- Warzywa umyj i pokrój na kawałki podobnej wielkości co mięso.
- Jeśli używasz pieczarek, możesz je zostawić w całości lub przekroić na pół, zależnie od ich wielkości.
- W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, musztardę, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz oraz świeże zioła.
- Umieść warzywa w misce z marynatą, dobrze wymieszaj, aby każde kawałki były równomiernie pokryte. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (można zostawić na całą noc).
- Wyjmij zamarynowane składniki z lodówki.
- Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewaj kawałki kiełbasy i warzyw, tworząc kolorowe kompozycje.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Umieść szaszłyki na grillu i grilluj przez około 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby równomiernie się upiekły. Upewnij się, że mięso jest dobrze wysmażone, a warzywa lekko zrumienione, ale nie przypalone.
- Szaszłyki zdejmij z grilla i podawaj od razu, najlepiej z ulubionymi sosami, świeżym pieczywem i sałatką.
Smacznego!
Jakie sosy przygotować do szaszłyków?
Proponujemy podanie szaszłyków z trzema rodzajami sosów. Świetnie sprawdzi się dip czosnkowy, tzatziki i barbecue. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane poniżej składniki i gotowe - wyjątkowy sos do szaszłyków przygotujesz w kilka minut!
Sos czosnkowy
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub śmietany,
- 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. koperek, pietruszka) opcjonalnie.
Sos tzatziki
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1 ogórek,
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek lub mięta (drobno posiekane).
Sos barbecue
- 1 szklanka keczupu,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki
Składniki na szaszłyki na grill
Do przygotowania mięsno-warzywnych szaszłyków na grill z naszego przepisu będą Ci potrzebne:
- 500 g kiełbasy beskidzkiej od Duda.pl,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula czerwona,
- 200 g pieczarek,
- 2 cukinie.
W zależności od upodobań, możesz wykorzystać jeszcze inne warzywa - bakłażan, brokuły, pomidory czy inne.
Kluczowym dodatkiem, do uzyskania właściwego smaku szaszłyków, jest marynata. Do jej przygotowania z naszego przepisu będą potrzebne:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn).
Chcąc uzyskać wyrazisty smak dodatków, marynatę do szaszłyków warto przygotować wcześniej, tak by smaki dobrze się połączyły.