Szaszłyki z kiełbasy

łatwy 10 min 4 porcje

Składniki

Szaszłyki z kiełbasy - składniki

Do przygotowania szaszłyków z kiełbasy i warzyw z piekarnika potrzebujesz:

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 1 żółtą paprykę,
  • 1 cebulę,
  • 1 cukinię,
  • 10 pieczarek,
  • szpikulce do szaszłyków.

Ciekawym pomysłem obiadowym są szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków. Do ich przygotowania potrzebne jest:

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • ulubione przyprawy — tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka bądź też gotowa mieszanka przypraw do szaszłyków lub grilla,
  • sól i pieprz do smaku.

Opis dania

Szaszłyki z kiełbasy — pyszne przekąski na każdą porę roku

Szaszłyki z kiełbasy można przygotować na wiele sposobów — w zależności od zastosowanych dodatków będą mogły stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy, dodatek do grilla bądź też wieczorną przekąskę. Szaszłyki z kiełbasą i warzywami to najprostsze danie, które można przygotować w kilka chwil. Co ważne, do ich upieczenia nie jest wyłącznie potrzebny grill. Możesz je latem przyrządzić na świeżym powietrzu, ale w zimne dni, gdy przyjdzie Ci na nie ochota, możesz je wrzucić do piekarnika i też będą pyszne.

Jeśli nie wiesz co zrobić z kiełbasą z grilla bądź też nigdy nie próbowałeś szaszłyków z piekarnika z kurczaka i kiełbasy, to jest ten czas, kiedy powinieneś sprawdzić nasze przepisy i wykorzystać je! Gwarantujemy dobre połączenia smakowe, ale też że będziesz chciał przyrządzać je częściej.

Sposób
przygotowania

Szaszłyki z kiełbasy i warzyw z piekarnika

Jak przyrządzić szaszłyki z kiełbasy i warzyw?

  1. Warzywa dokładnie umyj. Pieczarki obierz, a cukinię pozostaw ze skórą.
  2. Kiełbasę pokrój w grubsze talarki, o grubości ok. 3 cm,
  3. Paprykę pokrój w większą kostkę,
  4. Cebulę pokrój w ćwiartki, a każdą z nich podziel dodatkowo na 2-3 części.
  5. Na szpikulec nadziewaj na przemian wszystkie wspomniane składniki — paprykę, cebulę, kiełbasę, cukinię, cebulę, kiełbasę, pieczarki, kiełbasę.
  6. Przygotowane szaszłyki z kiełbasy i warzyw ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj dokładnie olejem przy użyciu pędzelka do żywności.
  7. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na kilka minut, aż do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się nie zarumienią.

A może szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?

Jak przygotować szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skóry.
  2. Pokrój ziemniaki na plasterki — niezbyt cienkie, ale też nie za grube.
  3. Tak przygotowane ziemniaki delikatnie podgotuj — od momentu zagotowania, gotuj je na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  4. Kiełbasę również pokrój na talarki o podobnej grubości,
  5. Cebulę przekrój na pół i pokrój w drobne piórka.
  6. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę — ziemniak, kiełbasa i cebula
  7. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na blaszce do pieczenia, pokrop delikatnie oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami.
  8. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut, aż do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się nie zarumienią.

Z czym podawać szaszłyki z kiełbasy?

Szaszłyki z kiełbasy i warzyw najlepiej smakują w dodatki świeżego pieczywa i oczywiście sosów. Jeśli chodzi o pieczywo, to sprawdzi się tradycyjna bagietka, jednak dobrym dodatkiem jest też pieczywo czosnkowe. Wystarczy, że bułkę lub bagietkę pokroisz na mniejsze kromeczki i podpieczesz kilka minut na patelni lub w piekarniku, razem z szaszłykami.

Kluczową rolę odgrywają jednak same szaszłyki. Do kiełbasy i warzyw na patyku doskonale pasują sos czosnkowy, serowy, ale też salsa. Poniżej prezentujemy przepisy na ich szybkie wykonanie.

  1. Sos czosnkowy: jogurt grecki wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu, doma ząbkami przeciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku.
  2. Sos serowy: zmiksuj 1 camembert z 1 ząbkiem czosnku i 100 ml śmietanki do sosów, możesz doprawić solą, pieprzem.
  3. Sos salsa: Podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 250 ml bulionu i zagotuj. Dopraw przy wykorzystaniu soli, pieprzu, octu i sosu sojowego. Możesz go dłużej wygotować, by zgęstniał bądź też delikatnie zagęścić mąką.

A Ty, z czym najchętniej jesz szaszłyki z kiełbasy?

Składniki

Szaszłyki z kiełbasy - składniki

Do przygotowania szaszłyków z kiełbasy i warzyw z piekarnika potrzebujesz:

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 1 żółtą paprykę,
  • 1 cebulę,
  • 1 cukinię,
  • 10 pieczarek,
  • szpikulce do szaszłyków.

Ciekawym pomysłem obiadowym są szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków. Do ich przygotowania potrzebne jest:

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • ulubione przyprawy — tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka bądź też gotowa mieszanka przypraw do szaszłyków lub grilla,
  • sól i pieprz do smaku.

Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy