
Szaszłyki z kiełbasy
Składniki
Szaszłyki z kiełbasy - składniki
Do przygotowania szaszłyków z kiełbasy i warzyw z piekarnika potrzebujesz:
- 600 g kiełbasy myśliwskiej,
- 1 żółtą paprykę,
- 1 cebulę,
- 1 cukinię,
- 10 pieczarek,
- szpikulce do szaszłyków.
Ciekawym pomysłem obiadowym są szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków. Do ich przygotowania potrzebne jest:
- 600 g kiełbasy myśliwskiej,
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- ulubione przyprawy — tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka bądź też gotowa mieszanka przypraw do szaszłyków lub grilla,
- sól i pieprz do smaku.
Opis dania
Szaszłyki z kiełbasy — pyszne przekąski na każdą porę roku
Szaszłyki z kiełbasy można przygotować na wiele sposobów — w zależności od zastosowanych dodatków będą mogły stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy, dodatek do grilla bądź też wieczorną przekąskę. Szaszłyki z kiełbasą i warzywami to najprostsze danie, które można przygotować w kilka chwil. Co ważne, do ich upieczenia nie jest wyłącznie potrzebny grill. Możesz je latem przyrządzić na świeżym powietrzu, ale w zimne dni, gdy przyjdzie Ci na nie ochota, możesz je wrzucić do piekarnika i też będą pyszne.
Jeśli nie wiesz co zrobić z kiełbasą z grilla bądź też nigdy nie próbowałeś szaszłyków z piekarnika z kurczaka i kiełbasy, to jest ten czas, kiedy powinieneś sprawdzić nasze przepisy i wykorzystać je! Gwarantujemy dobre połączenia smakowe, ale też że będziesz chciał przyrządzać je częściej.
Sposób
przygotowania
Szaszłyki z kiełbasy i warzyw z piekarnika
Jak przyrządzić szaszłyki z kiełbasy i warzyw?
- Warzywa dokładnie umyj. Pieczarki obierz, a cukinię pozostaw ze skórą.
- Kiełbasę pokrój w grubsze talarki, o grubości ok. 3 cm,
- Paprykę pokrój w większą kostkę,
- Cebulę pokrój w ćwiartki, a każdą z nich podziel dodatkowo na 2-3 części.
- Na szpikulec nadziewaj na przemian wszystkie wspomniane składniki — paprykę, cebulę, kiełbasę, cukinię, cebulę, kiełbasę, pieczarki, kiełbasę.
- Przygotowane szaszłyki z kiełbasy i warzyw ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj dokładnie olejem przy użyciu pędzelka do żywności.
- Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na kilka minut, aż do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się nie zarumienią.
A może szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?
Jak przygotować szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy?
- Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skóry.
- Pokrój ziemniaki na plasterki — niezbyt cienkie, ale też nie za grube.
- Tak przygotowane ziemniaki delikatnie podgotuj — od momentu zagotowania, gotuj je na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
- Kiełbasę również pokrój na talarki o podobnej grubości,
- Cebulę przekrój na pół i pokrój w drobne piórka.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę — ziemniak, kiełbasa i cebula
- Tak przygotowane szaszłyki ułóż na blaszce do pieczenia, pokrop delikatnie oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami.
- Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut, aż do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się nie zarumienią.
Z czym podawać szaszłyki z kiełbasy?
Szaszłyki z kiełbasy i warzyw najlepiej smakują w dodatki świeżego pieczywa i oczywiście sosów. Jeśli chodzi o pieczywo, to sprawdzi się tradycyjna bagietka, jednak dobrym dodatkiem jest też pieczywo czosnkowe. Wystarczy, że bułkę lub bagietkę pokroisz na mniejsze kromeczki i podpieczesz kilka minut na patelni lub w piekarniku, razem z szaszłykami.
Kluczową rolę odgrywają jednak same szaszłyki. Do kiełbasy i warzyw na patyku doskonale pasują sos czosnkowy, serowy, ale też salsa. Poniżej prezentujemy przepisy na ich szybkie wykonanie.
- Sos czosnkowy: jogurt grecki wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu, doma ząbkami przeciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku.
- Sos serowy: zmiksuj 1 camembert z 1 ząbkiem czosnku i 100 ml śmietanki do sosów, możesz doprawić solą, pieprzem.
- Sos salsa: Podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 250 ml bulionu i zagotuj. Dopraw przy wykorzystaniu soli, pieprzu, octu i sosu sojowego. Możesz go dłużej wygotować, by zgęstniał bądź też delikatnie zagęścić mąką.
A Ty, z czym najchętniej jesz szaszłyki z kiełbasy?
Składniki
Szaszłyki z kiełbasy - składniki
Do przygotowania szaszłyków z kiełbasy i warzyw z piekarnika potrzebujesz:
- 600 g kiełbasy myśliwskiej,
- 1 żółtą paprykę,
- 1 cebulę,
- 1 cukinię,
- 10 pieczarek,
- szpikulce do szaszłyków.
Ciekawym pomysłem obiadowym są szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków. Do ich przygotowania potrzebne jest:
- 600 g kiełbasy myśliwskiej,
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- ulubione przyprawy — tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka bądź też gotowa mieszanka przypraw do szaszłyków lub grilla,
- sól i pieprz do smaku.
Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g
