Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

średni 50 min 4 porcje

Składniki

Z czego zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?

Do przygotowania zapiekanki z makaronu i kiełbasy potrzebujesz kilka podstawowych składników. Wśród nich znajdują się:

  • 400 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
  • 3 papryki – po 1 szt. czerwonej, zielonej i żółtej,
  • 1 puszkę pomidorów bądź 2 pomidory malinowe,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g ulubionego makaronu – penne, świderki, kokardki bądź inny,
  • 150 g sera żółtego – najlepiej sprawdzi się mozzarella,
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano,
  • odrobina oliwy do podsmażenia.

Jeśli wolisz delikatniejszą wędlinę, w ofercie Duda.pl znajduje się także kiełbasa żywiecka drobiowa, która również doskonale sprawdzi się do przygotowania zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami. W zapiekance możesz umieścić znacznie więcej warzyw – doskonale pasują do niej także pieczarki, cukinia czy pomidorki koktajlowe.

Opis dania

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą — pyszny obiad w kilka chwil

Jeśli szukasz sposobu na pożywne, smaczne i szybkie danie, które wykorzystasz jako obiad bądź kolację, to zapiekanka z makaronu, kiełbasy i warzyw będzie idealnym rozwiązaniem. To pełnowartościowy posiłek, zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy z warzyw. Ogromnym plusem zapiekanki makaronowej z kiełbasą jest możliwość przygotowania jej w jednym naczyniu i następnie zapieczenia w piekarniku, bez konieczności regularnego kontrolowania potrawy.

Warto dodać, że zapiekankę z makaronu, kiełbasy i sera można wykonać na wiele sposobów, tak by była dopasowana do upodobań smakowych domowników. Możesz zrobić ją w wersji łagodnej, jak i ostrej, a przygotowując dla dzieci — z ich ulubionym makaronem w kształcie zwierzątek, literek czy postaci z bajki. Poniżej prezentujemy szczegółowy przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą — sprawdź i wypróbuj to danie.

Sposób
przygotowania

Jak zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami rozpocznij od przyrządzenia składników wymagających najwięcej czasu. Dzięki temu wszystko wykonasz w kilka chwil, w czasie nie dłuższym niż czas gotowania makaronu.

  1. Wybrany makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. O ugotowaniu odcedź go na durszlaku, dodatkowo możesz przelać go obficie zimną wodą,
  2. W trakcie gotowania makronu przygotuj warzywa.
  3. Cebulę i czosnek obierz, cebulę drobno poszatkuj a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  5. Wybraną kiełbasę pokrój na niezbyt grube talarki bądź półtalarki.
  6. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmaż cebulę z czosnkiem.
  7. Gdy się delikatnie zarumienią, dodaj kiełbasę i smaż na niewielkim płomieniu aż do momentu wytopienia się tłuszczu.
  8. Do całości dodaj paprykę i pomidory z puszki, lub świeże pomidory pokrojone w kostkę.
  9. Tak przygotowane warzywa podsmażaj przez kilka minut, a następnie dopraw ulubionymi przyprawami. W tym daniu nie może zabraknąć różnego rodzaju ziół i dodatku mielonej słodkiej oraz wędzonej papryki.
  10. Do przygotowanych warzyw wrzuć makaron, dokładnie wymieszaj i całość przełóż do odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego.
  11. Wierzch zapiekanki makaronowej z kiełbasą posyp startym na grubych oczkach serem, rozłóż równomiernie.
  12. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekaj w temperaturze 190 stopni Celsjusza, przez około 20-25 minut, aż do momentu zarumienienia się sera.
  13. Gotowe danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki, bądź szczypiorkiem.

O czym pamiętać?

Przygotowując zapiekankę makaronową z kiełbasą nie możesz zapomnieć o jej dokładnym przyprawieniu. To właśnie w przyprawach tkwi sekret tego dania, dlatego też niezwykle ważne jest, by do zapiekanki dodać nie tylko świeże warzywa i zioła, ale też te suszone. 

Pamiętaj, by przed przełożeniem zapiekanki, dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, co ochroni potrawę przed przywieraniem i ułatwi wyciąganie porcji.

Masz w kuchni inne warzywa? Nie ma to znaczenia — możesz tu dodać nawet marchew, pietruszkę czy seler — w każdej z opcji zapiekanka makaronowa z kiełbasą będzie świetnym daniem.

Składniki

Z czego zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?

Do przygotowania zapiekanki z makaronu i kiełbasy potrzebujesz kilka podstawowych składników. Wśród nich znajdują się:

  • 400 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
  • 3 papryki – po 1 szt. czerwonej, zielonej i żółtej,
  • 1 puszkę pomidorów bądź 2 pomidory malinowe,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g ulubionego makaronu – penne, świderki, kokardki bądź inny,
  • 150 g sera żółtego – najlepiej sprawdzi się mozzarella,
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano,
  • odrobina oliwy do podsmażenia.

Jeśli wolisz delikatniejszą wędlinę, w ofercie Duda.pl znajduje się także kiełbasa żywiecka drobiowa, która również doskonale sprawdzi się do przygotowania zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami. W zapiekance możesz umieścić znacznie więcej warzyw – doskonale pasują do niej także pieczarki, cukinia czy pomidorki koktajlowe.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Krakowska Sucha Drobiowa

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy