
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki
Z czego zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?
Do przygotowania zapiekanki z makaronu i kiełbasy potrzebujesz kilka podstawowych składników. Wśród nich znajdują się:
- 400 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
- 3 papryki – po 1 szt. czerwonej, zielonej i żółtej,
- 1 puszkę pomidorów bądź 2 pomidory malinowe,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g ulubionego makaronu – penne, świderki, kokardki bądź inny,
- 150 g sera żółtego – najlepiej sprawdzi się mozzarella,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano,
- odrobina oliwy do podsmażenia.
Jeśli wolisz delikatniejszą wędlinę, w ofercie Duda.pl znajduje się także kiełbasa żywiecka drobiowa, która również doskonale sprawdzi się do przygotowania zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami. W zapiekance możesz umieścić znacznie więcej warzyw – doskonale pasują do niej także pieczarki, cukinia czy pomidorki koktajlowe.
Opis dania
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą — pyszny obiad w kilka chwil
Jeśli szukasz sposobu na pożywne, smaczne i szybkie danie, które wykorzystasz jako obiad bądź kolację, to zapiekanka z makaronu, kiełbasy i warzyw będzie idealnym rozwiązaniem. To pełnowartościowy posiłek, zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy z warzyw. Ogromnym plusem zapiekanki makaronowej z kiełbasą jest możliwość przygotowania jej w jednym naczyniu i następnie zapieczenia w piekarniku, bez konieczności regularnego kontrolowania potrawy.
Warto dodać, że zapiekankę z makaronu, kiełbasy i sera można wykonać na wiele sposobów, tak by była dopasowana do upodobań smakowych domowników. Możesz zrobić ją w wersji łagodnej, jak i ostrej, a przygotowując dla dzieci — z ich ulubionym makaronem w kształcie zwierzątek, literek czy postaci z bajki. Poniżej prezentujemy szczegółowy przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą — sprawdź i wypróbuj to danie.
Sposób
przygotowania
Jak zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami rozpocznij od przyrządzenia składników wymagających najwięcej czasu. Dzięki temu wszystko wykonasz w kilka chwil, w czasie nie dłuższym niż czas gotowania makaronu.
- Wybrany makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. O ugotowaniu odcedź go na durszlaku, dodatkowo możesz przelać go obficie zimną wodą,
- W trakcie gotowania makronu przygotuj warzywa.
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę drobno poszatkuj a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Wybraną kiełbasę pokrój na niezbyt grube talarki bądź półtalarki.
- Na patelni, na odrobinie oliwy podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Gdy się delikatnie zarumienią, dodaj kiełbasę i smaż na niewielkim płomieniu aż do momentu wytopienia się tłuszczu.
- Do całości dodaj paprykę i pomidory z puszki, lub świeże pomidory pokrojone w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa podsmażaj przez kilka minut, a następnie dopraw ulubionymi przyprawami. W tym daniu nie może zabraknąć różnego rodzaju ziół i dodatku mielonej słodkiej oraz wędzonej papryki.
- Do przygotowanych warzyw wrzuć makaron, dokładnie wymieszaj i całość przełóż do odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego.
- Wierzch zapiekanki makaronowej z kiełbasą posyp startym na grubych oczkach serem, rozłóż równomiernie.
- Tak przygotowaną zapiekankę zapiekaj w temperaturze 190 stopni Celsjusza, przez około 20-25 minut, aż do momentu zarumienienia się sera.
- Gotowe danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki, bądź szczypiorkiem.
O czym pamiętać?
Przygotowując zapiekankę makaronową z kiełbasą nie możesz zapomnieć o jej dokładnym przyprawieniu. To właśnie w przyprawach tkwi sekret tego dania, dlatego też niezwykle ważne jest, by do zapiekanki dodać nie tylko świeże warzywa i zioła, ale też te suszone.
Pamiętaj, by przed przełożeniem zapiekanki, dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, co ochroni potrawę przed przywieraniem i ułatwi wyciąganie porcji.
Masz w kuchni inne warzywa? Nie ma to znaczenia — możesz tu dodać nawet marchew, pietruszkę czy seler — w każdej z opcji zapiekanka makaronowa z kiełbasą będzie świetnym daniem.
Składniki
Z czego zrobić zapiekankę z makaronu i kiełbasy?
Do przygotowania zapiekanki z makaronu i kiełbasy potrzebujesz kilka podstawowych składników. Wśród nich znajdują się:
- 400 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
- 3 papryki – po 1 szt. czerwonej, zielonej i żółtej,
- 1 puszkę pomidorów bądź 2 pomidory malinowe,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g ulubionego makaronu – penne, świderki, kokardki bądź inny,
- 150 g sera żółtego – najlepiej sprawdzi się mozzarella,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano,
- odrobina oliwy do podsmażenia.
Jeśli wolisz delikatniejszą wędlinę, w ofercie Duda.pl znajduje się także kiełbasa żywiecka drobiowa, która również doskonale sprawdzi się do przygotowania zapiekanki makaronowej z kiełbasą i warzywami. W zapiekance możesz umieścić znacznie więcej warzyw – doskonale pasują do niej także pieczarki, cukinia czy pomidorki koktajlowe.
Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G
.png)