Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki
Co potrzebujesz do przygotowania chłopskiej zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy?
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest prosta i szybka w wykonaniu, stąd też obiad ten w kilka chwil przygotujesz nawet po przyjściu z pracy. Wśród niezbędnych składników znajdują się:
- ok. 1 kg ziemniaków po obraniu,
- 2 opakowania kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej po 150 g,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku, ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa,
- garść pomidorków koktajlowych,
- słoiczek mini pieczarek marynowanych,
- natka pietruszki.
Jeśli chodzi o warzywa, to w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą możesz użyć także innych. Doskonale sprawdzi się także cukinia czy papryka czerwona, aczkolwiek w podstawowej wersji zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy warzyw jest minimum. Wspomniane pomidorki koktajlowe i marynowane pieczarki stanowią dodatek, który warto dodać do potrawy tuż po jej przyrządzeniu.
Opis dania
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą — prosty przepis na danie z piekarnika
Przygotowując codziennie obiady dla rodziny, niejednokrotnie zdarzają się momenty, że brak pomysłu na nowe, pożywne, ale i szybkie dania. Ogrom obowiązków sprawia, że na przyrządzanie wymyślnych posiłków brak czasu, a jednak każdy lubi zjeść coś “innego” i smacznego. Proponujemy zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, którą wykonasz w kilka chwil. Dodatkowo, dzięki temu, że jest przygotowywana w piekarniku, nie musisz tracić czasu nad pilnowaniem garnków na kuchence.
Ogromnym plusem przepisu na zapiekankę z ziemniaków jest nie tylko jego prostota, ale też fakt, że danie to uwielbiają wszyscy — zarówno mali, jak i dorośli. Do zapiekanki możesz dodać ulubione warzywa, a tym samym zyskasz pewność, że Twoja rodzina zje ciepły i pełen witamin i minerałów posiłek po długim dniu w szkole czy w pracy. To, co — sprawdzasz przepis na zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?
Sposób
przygotowania
Jak wykonać zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?
Zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy musisz przygotować w odpowiednim naczyniu. Ważna jest jego wielkość – pojemność około 1,5-2 litra, ale też możliwość zapiekania w piekarniku – musi to być naczynie żaroodporne. Jak po kolei przygotować składniki i skomponować zapiekankę z kiełbasy?
- Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Zapiekanka doskonale smakuje z młodych ziemniaków – wówczas nie musisz ich obierać ze skórki tylko dokładnie wyszczotkować.
- Przygotowane plasterki ziemniaków przełóż do garnka, zalej zimną wodą i wsyp płaską łyżkę soli, a następnie ustaw na kuchence i zagotuj. Od momentu zagotowania wody, gotuj je na małym ogniu przez około 7 minut. Powinny one być delikatnie podgotowane, ale nie ugotowane. Odlej wodę i przestudź ziemniaki.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do mniejszej miseczki.
- Na tej samej patelni podsmaż wybraną kiełbasę, pokrojoną w plasterki o grubości około 0,5 cm. Podsmażając na tej samej patelni nie musisz używać tłuszczu, ale zadbaj o niezbyt dużą moc palnika, tak by kiełbaski się nie przypaliły.
- Masz już wszystkie składniki, możesz przygotować zapiekankę.
- Formę do zapiekania wysmaruj olejem i ułóż przestudzone plasterki ziemniaków. Na nich umieść część startego na tarce sera żółtego, podsmażoną cebulę i kiełbasę.
- Przygotuj sos, którym zalejesz zapiekankę – śmietanę rozmieszaj z jajkami i przyprawami i wlej całość do naczynia żaroodpornego. Następnie całość posyp pozostałym serem.
- Włóż zapiekankę do piekarnika i zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Planując przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, wszystkie składniki możesz przygotować dzień wcześniej, tak by następnego dnia tylko zalać całość sosem i wstawić do piekarnika. Jeśli uwielbiasz dużo sera w zapiekance, pod koniec zapiekania, do chłopskiej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą możesz dodać na górę sera mozzarelli, dzięki czemu smak potrawy będzie wyrazisty.
Po upieczeniu dodaj do zapiekanki pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i pieczarki marynowane, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Składniki
Co potrzebujesz do przygotowania chłopskiej zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy?
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest prosta i szybka w wykonaniu, stąd też obiad ten w kilka chwil przygotujesz nawet po przyjściu z pracy. Wśród niezbędnych składników znajdują się:
- ok. 1 kg ziemniaków po obraniu,
- 2 opakowania kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej po 150 g,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku, ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa,
- garść pomidorków koktajlowych,
- słoiczek mini pieczarek marynowanych,
- natka pietruszki.
Jeśli chodzi o warzywa, to w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą możesz użyć także innych. Doskonale sprawdzi się także cukinia czy papryka czerwona, aczkolwiek w podstawowej wersji zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy warzyw jest minimum. Wspomniane pomidorki koktajlowe i marynowane pieczarki stanowią dodatek, który warto dodać do potrawy tuż po jej przyrządzeniu.