Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

trudny 80 min 4 porcje

Składniki

Co potrzebujesz do przygotowania chłopskiej zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy?

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest prosta i szybka w wykonaniu, stąd też obiad ten w kilka chwil przygotujesz nawet po przyjściu z pracy. Wśród niezbędnych składników znajdują się:

  • ok. 1 kg ziemniaków po obraniu,
  • 2 opakowania kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej po 150 g,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku, ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • słoiczek mini pieczarek marynowanych,
  • natka pietruszki.

Jeśli chodzi o warzywa, to w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą możesz użyć także innych. Doskonale sprawdzi się także cukinia czy papryka czerwona, aczkolwiek w podstawowej wersji zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy warzyw jest minimum. Wspomniane pomidorki koktajlowe i marynowane pieczarki stanowią dodatek, który warto dodać do potrawy tuż po jej przyrządzeniu.

Opis dania

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą — prosty przepis na danie z piekarnika

Przygotowując codziennie obiady dla rodziny, niejednokrotnie zdarzają się momenty, że brak pomysłu na nowe, pożywne, ale i szybkie dania. Ogrom obowiązków sprawia, że na przyrządzanie wymyślnych posiłków brak czasu, a jednak każdy lubi zjeść coś “innego” i smacznego. Proponujemy zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, którą wykonasz w kilka chwil. Dodatkowo, dzięki temu, że jest przygotowywana w piekarniku, nie musisz tracić czasu nad pilnowaniem garnków na kuchence.

Ogromnym plusem przepisu na zapiekankę z ziemniaków jest nie tylko jego prostota, ale też fakt, że danie to uwielbiają wszyscy — zarówno mali, jak i dorośli. Do zapiekanki możesz dodać ulubione warzywa, a tym samym zyskasz pewność, że Twoja rodzina zje ciepły i pełen witamin i minerałów posiłek po długim dniu w szkole czy w pracy. To, co — sprawdzasz przepis na zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?

Sposób
przygotowania

Jak wykonać zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?

Zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy musisz przygotować w odpowiednim naczyniu. Ważna jest jego wielkość – pojemność około 1,5-2 litra, ale też możliwość zapiekania w piekarniku – musi to być naczynie żaroodporne. Jak po kolei przygotować składniki i skomponować zapiekankę z kiełbasy?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Zapiekanka doskonale smakuje z młodych ziemniaków – wówczas nie musisz ich obierać ze skórki tylko dokładnie wyszczotkować.
  2. Przygotowane plasterki ziemniaków przełóż do garnka, zalej zimną wodą i wsyp płaską łyżkę soli, a następnie ustaw na kuchence i zagotuj. Od momentu zagotowania wody, gotuj je na małym ogniu przez około 7 minut. Powinny one być delikatnie podgotowane, ale nie ugotowane. Odlej wodę i przestudź ziemniaki.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do mniejszej miseczki.
  4. Na tej samej patelni podsmaż wybraną kiełbasę, pokrojoną w plasterki o grubości około 0,5 cm. Podsmażając na tej samej patelni nie musisz używać tłuszczu, ale zadbaj o niezbyt dużą moc palnika, tak by kiełbaski się nie przypaliły.
  5. Masz już wszystkie składniki, możesz przygotować zapiekankę.
  6. Formę do zapiekania wysmaruj olejem i ułóż przestudzone plasterki ziemniaków. Na nich umieść część startego na tarce sera żółtego, podsmażoną cebulę i kiełbasę.
  7. Przygotuj sos, którym zalejesz zapiekankę – śmietanę rozmieszaj z jajkami i przyprawami i wlej całość do naczynia żaroodpornego. Następnie całość posyp pozostałym serem.
  8. Włóż zapiekankę do piekarnika i zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Planując przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, wszystkie składniki możesz przygotować dzień wcześniej, tak by następnego dnia tylko zalać całość sosem i wstawić do piekarnika. Jeśli uwielbiasz dużo sera w zapiekance, pod koniec zapiekania, do chłopskiej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą możesz dodać na górę sera mozzarelli, dzięki czemu smak potrawy będzie wyrazisty.

Po upieczeniu dodaj do zapiekanki pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i pieczarki marynowane, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Składniki

Co potrzebujesz do przygotowania chłopskiej zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy?

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest prosta i szybka w wykonaniu, stąd też obiad ten w kilka chwil przygotujesz nawet po przyjściu z pracy. Wśród niezbędnych składników znajdują się:

  • ok. 1 kg ziemniaków po obraniu,
  • 2 opakowania kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej po 150 g,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku, ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • słoiczek mini pieczarek marynowanych,
  • natka pietruszki.

Jeśli chodzi o warzywa, to w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą możesz użyć także innych. Doskonale sprawdzi się także cukinia czy papryka czerwona, aczkolwiek w podstawowej wersji zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy warzyw jest minimum. Wspomniane pomidorki koktajlowe i marynowane pieczarki stanowią dodatek, który warto dodać do potrawy tuż po jej przyrządzeniu.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Kiełbasa Myśliwska na deskę wędlin

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy